Apple, halka arz yıldızı Arm ile anlaşma imzaladı

Apple, halka arz yıldızı Arm ile anlaşma imzaladı

Apple çip teknolojisi için Arm ile uzun vadeli yeni bir anlaşma imzaladı

A+A-

Apple, çip teknolojisi için, bu yılın dünyadaki en büyük halka arzı olacak Arm'ın Salı günü sunduğu ilk halka arz belgelerine göre "2040 yılının ötesine uzanan" yeni bir anlaşma imzaladı.

Arm, Salı günü, bu yıl ABD'de bu türden en büyük arz olacak 52 milyar dolarlık ilk halka arz için fiyatlandırmayı açıkladı. Arm'ın sahibi SoftBank Group, Birleşik Krallık merkezli şirketin 95,5 milyon Amerikan depo hissesini tanesi 47 ila 51 dolardan arz etmeyi planlıyor.

Arm, dünyadaki akıllı telefonların çoğunun bilgi işlem mimarisinin arkasındaki fikri mülkiyete sahip ve bunu Apple ve diğer birçok şirkete lisanslıyor. Apple, iPhone'ları, iPad'leri ve Mac'leri için kendi özel çiplerini tasarlama süreçlerinde Arm'ın teknolojisini kullanıyor.

İki şirketin uzun bir işbirliği geçmişi var: Apple, Arm tabanlı bir işlemci çipi kullanan "Newton" el bilgisayarının 1993 yılında piyasaya sürülmesinden önce, 1990 yılında firmayı kurmak için ortaklık kuran ilk şirketlerden biriydi. Newton başarısız oldu, ancak Arm, pillerin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olan düşük güç tüketimi nedeniyle cep telefonu yongalarında baskın hale geldi.

Apple, Salı günü Arm'ın ilk halka arzına 735 milyon dolar yatırım yapan bir dizi büyük teknoloji şirketi arasında yer aldı. 

Salı günü açıklanan anlaşmadan Arm'ın 21 Ağustos'ta kamuoyuna açıklanan önceki halka arz dosyalama belgelerinde bahsedilmemişti, bu da anlaşmanın o tarih ile 5 Eylül arasında imzalandığını gösteriyor.

Arm, başvurularının ötesinde yorum yapmayı reddetti ve Apple yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İlgili Haberler