Apple MacBook sahiplerine çok önemli uyarı

Apple MacBook sahiplerine çok önemli uyarı

macOS Sierra ve macOS High Sierra yüklü Mac kullanıcılarını etkileyen önemli OneDrive uyarısı Microsoft'tan geldi.

A+A-

Microsoft, Apple’ın bilgisayar işletim sistemi macOS için önemli bir karara imza attı. Eylül ayındaki etkinlikte “Monterey” olarak adlandırılan yepyeni bir versiyonu piyasaya çıkacak macOS’un eski sürümlerinde artık OneDrive uygulaması çalışmayacak. Karardan etkilenen kullanıcıların, bilgisayarlarını yükseltmeleri gerekiyor.

Microsoft konuyla ilgili yaptığı açıklamada, eski sürümlere yönelik desteğini sonlandıracağını ve yeni teknolojiler ile işletim sistemleri için vakit ayıracağını söyledi. Şirket, politikası gereği şu anda üç adet macOS sürümünü destekliyor. Her ana sürümün çıkışının ardından, o ve önceki ikisi için uygulama ve hizmetlerini güncel tutuyor. 

shiftdelete'in haberine göre macOS Sierra 10.12 (2016) ve macOS High Sierra 10.13 (2017) yüklü bilgisayarları kapsayan Microsoft kararına göre, OneDrive uygulaması hem çalışmayacak hem de kullanıcılar dosya yükleyemeyecekler. Apple tarafından da desteği kesilen iki sürüm, bulut depolama tercihini OneDrive’dan yana kullananlar için önemli bir sorun teşkil ediyor. 

Microsoft’un desteği kesmesi, sadece yükleme yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Aynı zamanda macOS Sierra ve High Sierra’da yüklü OneDrive uygulaması artık savunmasız olacak. Yani bir güvenlik açığı vb. sorun olduğunda Microsoft bunu düzeltmeyecek, güncelleme yayınlamayacak. Bu nedenle, önemli verilerini Microsoft’un sunucularına emanet edenlerin bir an önce işletim sistemlerini yükseltmeleri gerekiyor.

Eylül 2021’den itibaren hayata geçecek değişikliklerin tamamı şöyle:

  • Desteklenmeyen işletim sistemlerinde mevcut OneDrive eşitleme istemcisi, güncellenmeyi durduracaktır. Bu istemciler çalışmaya devam edecek, ancak işlevleri artık test edilmeyecek. Bu desteklenmeyen işletim sistemlerinde çalışmaya devam etmeniz önerilmez.
  • Desteklenmeyen işletim sistemlerinde yeni kurulumlar engellenecektir.
  • Desteklenmeyen işletim sistemlerinde bulunan veya bunlara özgü hatalar ve sorunlar artık araştırılmayacak veya düzeltilmeyecektir.

Microsoft karardan etkilenen Mac kullanıcılarının, işletim sistemlerini macOS Mojave 10.14 ya da macOS Big Sur 11.0 ve üstüne yükseltmelerini öneriyor.