Apple, telefonların şarj portunu değiştiriyor

Apple, telefonların şarj portunu değiştiriyor

Apple, iPhone 15 ile birlikte şarj portunu değiştiriyor, üstelik bu defa öncekilerden büyük farklar var

A+A-

Apple iki ay içinde iPhone 15 serisini tanıttığında, iPhone 5'ten bu yana ilk şarj portu değişikliğini de duyurmuş olacak. Ancak pek çok iPhone kullanıcısı için iPhone'un şarj edilme şekliyle ilgili pek bir şey değişmeyecek.

30-pin'den Lightning'e

Geriye dönüp baktığımızda, Apple'ın orijinal şarj portunu kullanan yalnızca beş iPhone modeli ürettiğine inanmak biraz zor. 16 yıl önce piyasaya sürülen orijinal iPhone, iPod serisi ile aynı 30 pinli konektör şarj portunu kullanıyordu.

Apple'ın 30 pinli konektörü iPhone'a geldiğinde, iyi bir şarj seçeneğiydi. Fiş yalnızca öne bakarken bağlanıyordu, ancak artık her iki taraftaki dişlerle yerine kilitlenmiyordu.

Apple bu şarj bağlantı noktasını yalnızca iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 ve iPhone 4S'te kullandı. Yine de, iPhone 5 2012'de mevcut Lightning bağlantı noktasına geçtiğinde kamuoyunun tepkisi pek de olumlu olmadı.

Bunun nedeni büyük ölçüde iPod'un popülaritesi nedeniyle 30 pinli konnektörün benimsenmeye başlamasıydı. Apple'ın 30 pinli Lightning adaptörünün iPhone 5 piyasaya sürüldüğünde yetersiz olması da buna yardımcı olmadı.


USB-A - USB-C

iPhone'un on yılı aşkın bir süredir şarj bağlantı noktasını değiştirmediği doğru olsa da, müşteriler bunu böyle görmüyor olabilir.

Apple, daha hızlı şarjın yapılabilmesi için iPhone 11 Pro ile birlikte kutuda bir USB-C - Lightning kablosu göndermeye başladı. iPhone 5'ten iPhone XS'e kadar  USB-A - Lightning kablosuyla geliyordu. Apple ayrıca şarj ünitesini de kutuya dahil etti.

Bir yıl sonra Apple, çevreyi korumak için güç adaptörünü kutuya dahil etmeyi bıraktı ve iPhone 12 için USB-A - Lightning'i USB-C - Lightning ile değiştirdi. USB-C, ilk kez 2015 yılında yeni bir üründe kullanılmasına rağmen Apple için "yeni fiş" olmaya devam ediyor.


Lightning'den USB-C'ye

Bugünlerde Apple, MacBook ve iPad'lerden Apple TV uzaktan kumandalarına ve Beats kulaklıklara kadar her şeyi USB-C ile şarj etmenize izin veriyor. Yani iPhone hariç her şeyde.

Apple istese de istemese de iPhone 15 serisi ile bu durum değişecek. Birçoğumuz için Lightning'den USB-C'ye geçiş çok gecikti. Apple'ın bunca yıldır Lightning'i piyasaya sürme konusundaki ısrarı, yaklaşan geçişi daha da kötüleştirdi.

Ancak pek çok iPhone müşterisi için Lightning'den USB-C'ye geçiş (Apple istese de istemese de) korkunç bir değişiklik. Apple'ın diğer ürünleri ne yapmış olursa olsun, Lightning ekosistemi pek çok kişi için başarılı. Yeni bir şarj fişine yatırım yapmak zorunda kalmak baş ağrıtıcı bir durum.  Ancak bu şarj geçişinde farklı bir şey var. Bazı iPhone kullanıcıları için Apple'ın hangi şarj portunu kullandığı fark etmiyor. Apple, Lightning'i VGA ile değiştirebilir ve bunun bir önemi olmaz - yani şarj amacıyla.

Çünkü Apple, altı yıl önce kablosuz şarj ile bir şarj yöntemini değiştirmedi, adeta yarattı. iPhone X ve iPhone 8, Qi şarj standardını destekleyen ilk cihazlardı. iPhone 12 ise MagSafe ile bu deneyimi büyük ölçüde geliştirdi. Bazı kullanıcılar için iPhone şarj portu yalnızca bir servis portu ve tüy biriktiricisi!.

Muhtemelen kablosuz şarj kullanan kişiler ile USB-C iPhone'ları heyecanla bekleyen kişiler arasında çok fazla geçiş var. Yine de bazı iPhone müşterileri için iPhone 15 serisi ile Lightning'den USB-C'ye geçiş hiçbir fark yaratmayacak. iPhone 15'inizde iPhone 12'den beri kullandığınız MagSafe şarj cihazını kullanmanız yeterli.

 

İlgili Haberler