Apple'ın artan borsa ağırlığı fon yöneticilerini çıkmaza soktu

Apple'ın artan borsa ağırlığı fon yöneticilerini çıkmaza soktu

Apple hisselerindeki büyük ralli, bazı fon yöneticilerini çetrefilli bir ikilemi yeniden gözden geçirmeye zorluyor.

A+A-

Apple'ın hisse fiyatı bu yıl şimdiye kadar %49 artarak hisse senedi endekslerindeki ağırlığını rekor seviyelere taşıdı ve piyasa değerini 3 trilyon doların üzerine çıkardı. S&P Dow Jones Indices'e göre, şirketin S&P 500'deki ağırlığı %7,6'ya yükselerek, gösterge endeks tarihindeki en büyük hisse senedi oldu.

Bu yüksek ağırlık, Apple'ın hisselerindeki hareketlerin endeks performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu anlamına geliyor. Yine de birçok yatırımcı, portföy esnekliği arzusu, herhangi bir pozisyona çok fazla sahip olma endişesi ve kendi fonlarının kuralları tarafından getirilen sınırlamalar nedeniyle Apple'ın endekslerdeki göreceli ağırlığından daha küçük tahsisatlara sahip.

Apple hisseleri yükselmeye devam ederse, bu durum S&P 500 veya Russell 1000 gibi endeksleri geçmeye çalışan aktif fon yöneticilerinin sonuçlarına zarar verebilir.

Bu yıl, piyasadaki kazançlar öncelikle hisseleri daha iyi performans gösteren Apple, Microsoft (MSFT.O) ve Nvidia gibi bir avuç megacap şirket tarafından yönetildiği için konu daha da aciliyet kazandı.

Strategas'ta teknik stratejist olan Todd Sohn yaptığı açıklamada "Eğer aktif bir yöneticiyseniz, sorunlardan biri de tek bir isme bu kadar çok sahip olmanın zor olması. Giderek daha fazla risk alıyorsunuz" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karşılaştırma ölçütleri içinde çok ağır oldukları için, daha iyi performans göstermek gerçekten zorlaşıyor".

Morningstar tarafından takip edilen 418 ABD geniş piyasa fonundan sadece 26'sı, en son düzenleyici dosyalarına göre, Apple'da hisse senedinin S&P 500'deki ağırlığından daha fazla ağırlığa sahipti.

Apple ve diğer borsa kazananlarına ayrılan payların azalması, bu fonların performansına zarar veriyor olabilir. Morningstar'da stratejist olan Robby Greengold'a göre, geniş ABD piyasasına maruz kalan aktif olarak yönetilen yatırım fonlarının yalnızca %20'si 28 Haziran itibariyle S&P 500'den daha iyi performans gösterdi.

Firmanın verilerine göre, 2013 yılında aktif büyük büyüme fonlarının sadece %6'sı 2022 yılına kadar kategori karşılaştırma ölçütünden daha iyi performans gösterdi.

Baş yatırım yetkilisi Walter Todd, yönetiminde 1,4 milyar dolarlık varlık bulunan Greenwood Capital'in Apple'ı ilk beş varlığından biri olarak saydığını söyledi. Ancak Güney Carolina'daki firmanın risk yönetimi kuralları herhangi bir hisse senedine %5'ten fazla yatırım yapılmasını yasaklıyor; bu da Greenwood fonlarının performanslarını kıyasladıkları S&P 500'e kıyasla firmanın Apple'a göre düşük ağırlıkta olduğu anlamına geliyor.

Firma Apple'ın hisse senedi temellerini beğeniyor, bu nedenle Todd "düşmesini desteklediğimizden değil. Sadece daha iyisini yapma fırsatı olan başka isimler olduğunu düşünüyoruz." sözlerini kaydetti.

Apple hisselerini sınırlamanın maliyeti, hissenin endekslerdeki artan ağırlığı göz önüne alındığında, bu yıl fon yöneticileri için özellikle yüksek olabilir.

Örneğin Apple'ın S&P 500'deki ağırlığı, en son %6,7'lik bir ağırlığa sahip olan 37 stoklu tüketici temel malları sektörünün tamamından daha büyük.

DataTrek Research'e göre, dünya genelinde hisse senetleri için yaygın olarak kullanılan bir ölçüt olan MSCI Tüm Ülkeler endeksinde Apple'ın %4,7'lik ağırlığı, %3,6'lık bir orana sahip olan Birleşik Krallık hisse senetlerinin toplamından daha fazla.

Bazı yatırımcılar hisse senedinde büyük pozisyonlar tutmaktan memnun.

F/m Investments'ın baş yatırım yetkilisi Alex Morris, F/m Investments Large Cap Focused Fund'ın Apple'da %13'lük bir ağırlığa sahip olduğunu ve bu oranın fonun karşılaştırma ölçütü olan Russell 1000 büyüme endeksindeki ağırlığın biraz üzerinde olduğunu söyledi.

Morris, "Fon yöneticileri, Apple ve onun gibi bir avuç hisse senedini endeks ağırlığında ya da endeks ağırlığına yakın bir ağırlıkta tutmazlarsa kendi zararlarına olur" dedi.

Apple'ın üstün performansını sürdürüp sürdüremeyeceğini zaman gösterecek.

Refinitiv Datastream'e göre, Apple'ın 29,5 kat olan ileriye dönük fiyat/kazanç oranı, son on yıldaki medyan F/K değerinin yaklaşık iki katı. Refinitiv verilerine göre analistlerin Apple hisseleri için medyan fiyat hedefi 190 $ olup, hissenin Cuma günkü kapanış fiyatı olan 193,97 $'ın %2 altında

Yönetiminde yaklaşık 340 milyon dolar bulunan Chase Investment Counsel'in başkanı Peter Tuz, firmasının bu yıl hisselerinin yaklaşık üçte birini değerlemesine ilişkin endişeler nedeniyle sattığını söyledi. Portföyün %4'ü Apple'ı S&P 500'e kıyasla düşük ağırlıkta tutsa da, hisse senedi hala firmasının dördüncü en büyük holdingi konumunda.

Tuz, "Eğer hiç hisse senediniz yoksa ve hisse senedi bu yıl olduğu gibi iyi gidiyorsa, geride kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler