Apple üretim krizinde: Vision Pro gözlüklerde hayaller suya düştü

Apple üretim krizinde: Vision Pro gözlüklerde hayaller suya düştü

Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro üretim problemine takıldı. Ürünün ilk yılında 1 milyon sevkiyata ulaşma hedefi üretim sorunları nedeniyle suya düştü.

A+A-

Apple, yedi yıllık geliştirme sürecinin ardından geçtiğimiz ay tanıtılan ve iPhone'dan bu yana en önemli ürün lansmanı olarak lanse edilen karma gerçeklik Vision Pro gözlüğü için üretim tahminlerinde ciddi kesintiler yapmak zorunda kaldı.

Üretim süreci hakkında doğrudan bilgi sahibi olan çok sayıda kişiye göre, gözlük tasarımının karmaşıklığı ve üretimdeki zorluklar hedeflerin küçültülmesinin ardında yatarken, cihazın daha uygun fiyatlı bir versiyonuna yönelik planların da geri çekilmesi gerekti.

Apple, 3.500 dolarlık Vision Pro'sunu 5 Haziran'daki lansmanından sonra uzun bir boşluk bırakarak "gelecek yılın başlarına" kadar satışa sunulmayacağını belirtti. Analistler bu durumu, geliştiricilerin Vision Pro için uygulama oluşturmalarına zaman tanımaktan ziyade tedarik zinciri sorunlarıyla ilgili olduğu şeklinde yorumladılar.

Financial Times'ın haberine göre Apple'a ve cihazın ilk montajını yapacak olan Çinli fason üretici Luxshare'e yakın iki kişi, 2024 yılında 400.000'den daha az sayıda üretim yapmaya hazırlandığını söyledi. Çok sayıda endüstri kaynağı Luxshare'in şu anda Apple'ın cihazın tek montajcısı olduğunu belirtti. Ayrı olarak, Vision Pro için belirli bileşenlerin Çin merkezli iki tek tedarikçisi, Apple'ın kendilerinden sadece ilk yıl 130.000 ila 150.000 ünite için yeterli miktar istediğini söyledi.

Her iki tahmin de ilk 12 ayda 1 milyon adetlik iç satış hedefine göre üretimde önemli bir kesinti anlamına geliyor. Analistlere ve sektör uzmanlarına göre düşük hacim tahminleri, cihazın piyasaya sürülmesinde yıllarca kaçırılan son teslim tarihlerinin ardından Apple'ın üretimi ölçeklendirebilme konusundaki güven eksikliğini yansıtıyor.

Gözlüğün duyurulmasından üç hafta sonra, Cuma günü piyasa değeri 3 trilyon doların üzerinde kapanan Apple, Vision Pro'nun üretim sıkıntısıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Karşılaşılan en büyük engeller arasında cihaz için şık ekranların üretimi yer alıyor. Her göz için bir tane olmak üzere iki mikro-OLED ekran ve dışa bakan kavisli bir "merceksi" lensten oluşuyor. İçe dönük ekranlar şu anda piyasada bulunan tüm ekranlardan daha yüksek bir çözünürlük sunarken, dışa dönük lens ise kulaklık kullanıcısının gözlerini dış dünyaya yansıtıyor.

Konuya aşina iki kişiye göre, Haziran ayındaki tanıtımdaki prototiplerin mikro-OLED ekranları Sony ve çip üreticisi TSMC tarafından tedarik edildi. 

Bu kişiler, Apple'ın tedarikçilerin verimliliğinden, özellikle de hatasız mikro OLED'lerin verimliliğinden memnun olmadığını söyledi. Ekranlar Vision Pro'nun en pahalı bileşeni.

Teknoloji danışmanlık şirketi D/D Advisors'ın kurucusu Jay Goldberg, "Bunların çoğu normal büyüme sancıları. Bu şimdiye kadar yapılmış en karmaşık tüketici cihazı." sözlerini kaydetti.

Goldberg, beklenenden daha yüksek olan 3.500 dolarlık fiyat noktasının, Apple'ın portföyündeki olgun ürünlerle karşılaştırıldığında üretim verimliliğinin özellikle düşük olduğunu bilerek, Apple'ın üretim verimsizliklerinin maliyetini zaten hesapladığını söyledi.

Goldberg "Birileri bunun bedelini ödemek zorunda. Bence Apple bu işe modelin içine yerleştirilmiş çok sayıda 'kötü nokta' ile girdi. Vision Pro'da çok fazla teknoloji var ve ölçeklendirmenin biraz zaman alacağını biliyorlardı. Apple bu işten ilk yıl para kazanamayacağını biliyor." şeklinde konuştu.

Sony'nin yarı iletken birimi başkanı Terushi Shimizu, yakın zamanda düzenlenen bir medya yuvarlak masa toplantısında, Sony'nin karma gerçeklik gözlük pazarının ne kadar genişleyeceği konusunda temkinli olduğunu ve üretimi önemli ölçüde artırma konusunda isteksiz olduğunu söyledi.

Sony isteksiz

Shimizu, "[Mikro-OLED ekranlara yönelik] talebin ne kadar artacağını izleyeceğiz. Ancak Sony'nin akıllı telefon kameralarında kullanılan çiplerin üretimini artırmak için yeni bir tesis inşa ettiği görüntü sensörleriyle aynı ölçekte [üretimde] agresif olacağımızı sanmıyorum" dedi.

Bu arada, doğrudan bilgi sahibi iki kişi, Apple'ın, kitlesel pazar tüketicilerine daha fazla hitap etmesi beklenen daha uygun fiyatlı bir versiyon da dahil olmak üzere, Vision Pro'nun sonraki ucuz modelleri üzerinde çalıştığını söyledi.

Apple bu ikinci nesil gözlük için Koreli ekran üreticileri Samsung ve LG ile birlikte çalışıyor. iPhone üreticisi, fiyatı düşürmek için mini-LED de dahil olmak üzere diğer ekran teknolojilerini kullanmayı araştırdı, ancak iki kişi Apple'ın Pro olmayan kulaklık için bile mikro-OLED kullanmakta ısrar ettiğini, ancak şimdiye kadar tüm tedarikçilerin beklentilerini karşılayamadığını söyledi.

Montajcıya yakın bir kişiye göre, 2024 tahminlerinde yapılan kesinti, önümüzdeki yıllarda yılda yaklaşık 18 milyon ünite üretebilmek için kapasitesini artıran Luxshare'i hayal kırıklığına uğrattı.

Tayvan merkezli Isaiah Research'te analist olan Eddie Han, yaptığı açıklamada Asya'daki tüm gözlük tedarik zincirinin Vision Pro'dan fazla bir destek almadığını söyledi ve ekledi: "Apple sektörün hayal ettiğinden daha iyi bir ürün yapmadı, üreticilerin güveni yüksek değil" şeklinde konuştu.

Yaşanan aksiliklere rağmen araştırma şirketi Canalys, Apple'ın Vision Pro'yu piyasaya sürüldükten sonraki beş yıl içinde 20 milyonluk bir kullanıcı tabanını aşacağına inanıyor.

Canalys analisti Jason Low, "Sınırlı üretim sayısı göz önüne alındığında, Apple'ın sadık hayranları ve ABD'deki yüksek net değere sahip kullanıcılar tarafından ön siparişle kapış kapış satacaktır" dedi.

Low, Apple'ın gelecek yıl 350.000 adet Vision Pro üreteceğini ve bu rakamın beş yıl sonra 12,6 milyon adede çıkacağını öngörüyor.

İlgili Haberler