Apple ve Google kulanıcıları "bilidimler" yoluyle izlendi

Apple ve Google kulanıcıları "bilidimler" yoluyle izlendi

Apple ve Google Kullanıcıları Üzerindeki Gözetim, ABD Senatörü Tarafından Gündeme Getirildi

A+A-

Apple ve Google'dan gelen anlık bildirimler yoluyla bazı hükümetlerin kullanıcı verilerini topladığı ortaya çıktı. ABD'li bir senatör, bazı hükümetlerin akıllı telefon kullanıcılarını uygulamalarının anlık bildirimleri aracılığıyla izlediklerini söyledi.

Senatör Ron Wyden, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, yabancı yetkililerin Alphabet'in Google ve Apple'dan veri talep ettiklerini söyledi.

Wyden, mektubunda, bu hükümetlerin anlık bildirimlerin ne zaman, nerede ve hangi uygulama tarafından gönderildiğini gösteren meta verileri talep ettiğini söyledi. Bu bilgiler, kullanıcıların hareketlerini ve iletişimlerini izlemek için kullanılabiliyor.

Apple ve Google, taleplere uydukları için eleştirildi.

Apple, Wyden'ın mektubunun hükümetin anlık bildirimleri nasıl izlediği hakkında daha fazla detay paylaşma konusunda ihtiyaç duydukları bir fırsat yarattığını belirtti. Şirket yaptığı açıklamada, "Bu durumda, federal hükümet herhangi bir bilgi paylaşmamızı yasakladı. Artık bu yöntem kamuya açık hale geldiğine göre, şeffaflık raporlarımızı bu tür talepleri detaylandıracak şekilde güncelliyoruz," dedi.

Google, Wyden'ın "kullanıcıları bu talepler hakkında bilgilendirmeye olan bağlılığını" paylaştığını söyledi.

Adalet Bakanlığı, anlık bildirimlerin izlenmesi ya da Apple ya da Google'ın bu konuda konuşmasının engellenip engellenmediği konusunda yorum yapmayı reddetti.

Wyden, mektubunda, hükümetlerin anlık bildirimleri izlemesini engellemek için yasa çıkarılması gerektiğini söyledi.

Wyden, "Bu, kullanıcıların mahremiyetini korumak ve hükümetin bu verileri kötüye kullanmasını önlemek için önemli bir adım olacaktır" dedi.

İlgili Haberler