Apple'ın 90 bin liralık iPhone'u abartıldığı kadar kırılgan değil

Apple'ın 90 bin liralık iPhone'u abartıldığı kadar kırılgan değil

Bilimsel düşürme testleri iPhone 15 Pro Max camının diğer premium telefonlardan daha kırılgan ya da daha dayanıklı olmadığını gösteriyor.

A+A-

Premium seviyede akıllı telefonların piyasaya sürülmesinden sonra ilgi çekmek adına tüketiciler tarafından yapılan düşürme testleri internette sıkça görülüyor. YouTuber'lar tarafından yapılan bu testler genellikle bilimsel titizlik eksikliği nedeniyle göz ardı edilse de, bazı yayın organları yaklaşımlarına gerçekten bilimsel titizlik uyguluyor.

Sigorta şirketi Allstate Protection Plans, kamuoyuna açıklanan son testte 1.199 dolarlık iPhone 15 Pro Max'i 1.199 dolarlık Samsung Galaxy S23 Ultra, 1.799 dolarlık Samsung Galaxy Z Fold5 ve 1.799 dolarlık Google Pixel Fold ile karşı karşıya getirdi. Sigortacı bunu "yılın en pahalı telefonları" testi olarak adlandırıyor.

Dört cihaz da 30 dakika boyunca bir metre suyun altında tutulmayı içeren zorlu testten sağ çıktı.

Düşürme testi için, her biri altı metreden bir kaldırıma düşürüldü. Ancak, suya batırılmanın aksine, tüm cihazlar sorun yaşadı.

iPhone 15 Pro Max ve Galaxy S23 Ultra için yapılan önden ekran aşağı düşürme testi, ilk düşüşlerinde paramparça olmalarıyla sonuçlandı. Her ikisi de kabarık ve gevşek cam nedeniyle kullanılamaz olarak değerlendirildi.

Fold5 ve Pixel Fold, iki benzer düşmenin üstesinden gelerek ana ekran aşağı düşme testlerinden sağ çıktı. Köşe sürtünmeleri ve küçük ekran eziklerinin yanı sıra küçük çerçeve hasarlarıyla karşılaşıldı.

Geriye doğru düşürme testlerinde, Pro Max ve S23 Ultra tek bir düşüşten sonra tekrar paramparça oldu. Ultra tamamen işlevseldi, ancak arka paneli örtmek için bir kılıf kullanıldığında bunu yapmak güvenliydi.

Parçalanmış olan Ana kamera ve Ultra Geniş kamera haricinde iPhone 15 Pro Max de tamamen işlevseldi. Yine arka tarafı kapatmak için bir kılıf gerekti.

Fold5 ve Pixel Fold için yapılan dış ekran aşağı düşürme testleri de her iki ekranın da kullanılamaz hale gelmesiyle sonuçlandı. Ana ekranlar hala tamamen işlevseldi, ancak yalnızca dış ekran paneli ciltle temas etmediğinde kullanım için güvenliydi.

Sigorta şirketinin Pazarlama Başkan Yardımcısı ve Küresel Kreatif Sorumlusu Jason Siciliano, "Günümüzün en gelişmiş akıllı telefonları titanyum, Zırhlı Alüminyum ve Seramik Kalkan ekranlar gibi uzay çağı malzemeleriyle üretilmiş olsalar da, beton bir kaldırıma düştüklerinde hala hasara açıktırlar" dedi ve ekledi: "En son anketimizin Amerikalıların neredeyse yarısının akıllı telefon onarım maliyetini büyük ölçüde hafife aldığını gösterdiği düşünüldüğünde bu özellikle rahatsız edici."

Son 12 ay içinde 93 milyon Amerikalının bir akıllı telefona zarar verdiği ve onarım ve değişim için toplam 17,4 milyar dolar harcadığı tahmin ediliyor. Yaklaşık %47'si bir akıllı telefon tamirinin 1450 dolar ya da daha aza mal olduğuna inanıyor, ancak ortalama maliyet 209 dolar ve Pro Max gibi premium modeller çok daha pahalı.

İlgili Haberler