Apple'ın iPhone 15 lansmanına Çin'deki sorunlar gölge düşürdü

Apple'ın iPhone 15 lansmanına Çin'deki sorunlar gölge düşürdü

Apple'ın Salı günü yeni iPhone 15 serisini tanıtması beklenirken, Çin'de pazara erişim ve rekabetle ilgili sorular teknoloji devini ve yatırımcılarını kara kara düşündürüyor.

A+A-

iPhone geçen yıl Apple'ın 394,3 milyar dolarlık satışlarının yarısından fazlasını oluşturdu, ancak California merkezli dev şirketin üçüncü en büyük pazarı olan Çin'de satış konusunda yeni zorluklar söz konusu.

Apple'ın en yeni telefonlarının yeni şarj bağlantı noktalarına, titanyum kasalara ve kameralara sahip olması bekleniyor, ancak Apple Park'taki genel merkezinde TSİ 20.00'de yapılacak tanıtım, Çin hükümetinin iPhone kullanımına yönelik bazı kısıtlamaları genişletmesiyle birlikte gerçekleşecek.

Apple, ABD ihracat kontrolleri 2019'da Huawei'nin telefon işini mahvedene kadar Çin'in premium akıllı telefon pazarındaki en büyük rakibi olan Huawei Technologies'in rekabetiyle de mücadele etmek zorunda kalacak. Geçtiğimiz hafta Huawei, bazı ABD'li milletvekillerinin ABD ticaret sınırlamalarını ihlal ederek üretildiğine inandığı Çin yapımı çipleri kullanan üst düzey bir telefon olan Mate 60 Pro'yu satmaya başladı.

Huawei, Çin'in devlet destekli ağına dayanan uydu araması gibi ek özelliklerle Apple'a karşı avantaj elde etmek istiyor. Apple'ın mevcut iPhone serisi, yalnızca acil durumlar için tasarlanmış olsa da uydu özelliklerini içeriyor.

Apple Salı günü muhtemelen yeni ürün serisine odaklanacak. Çoğu Apple müşterisi için en büyük değişiklik, Apple'ın kendine özgü "Lightning" şarj kablolarından, Apple'ın dizüstü bilgisayarlarında ve bazı üst düzey iPad'lerinde zaten kullandığı bir standart olan USB-C'ye geçiş olacak.

Apple, Avrupa düzenlemeleri tarafından değişikliğe zorlandı, ancak analistler, şirketin iPhone'larla yapılan yüksek kaliteli videoları aktarabilen daha yüksek veri hızlarından yararlanarak değişikliği bir yükseltme olarak konumlandıracağına inanıyor.

Analistler ayrıca telefonlara daha iyi yakınlaştırma özellikleri ve titanyum kasaların yanı sıra yükseltilmiş çipler sağlayabilecek yeni bir "periskop" kamera teknolojisi de bekliyorlar. Bu tür "periskop" lensler, kamera modülünü çok daha büyük yapmak zorunda kalmadan daha uzun bir lens elde etmek için aynalar veya prizmalar kullanabilir.

Günün en büyük sorusu, Apple'ın bu özellikleri yeni bir üst düzey cihaz için ayırıp ayırmayacağı ve daha ucuz modellerinde daha küçük yükseltmeler yapıp yapmayacağı olacak.

Creative Strategies'in CEO'su ve baş analisti Ben Bajarin, "Ultra sporcu olmayan insanların Apple Watch Ultra'yı satın aldığını gördüğümüz gibi, kamera veya fotoğraf meraklısı olmasalar bile sadece en yeni ve en iyiyi sevdikleri için bunu satın alan bir grup insan göreceğiz" dedi.

Apple'ın gelirlerini arttırmak için satılan telefon başına ortalama fiyatı arttırması bekleniyor, ancak asıl soru bunu genel olarak fiyatları arttırarak mı yoksa sadece premium versiyonlarda mı yapacağı. Counterpoint Research'ün verilerine göre, küresel akıllı telefon pazarı ikinci çeyrekte toplam 294,5 milyon telefon sevkiyatından 268 milyona düşerken, Apple'ın sevkiyatları 46,5 milyon telefondan 45,3 milyona düşerek büyük akıllı telefon üreticileri arasında en az düşüş gösteren şirket oldu.

TECHnalysis Araştırma Başkanı Bob O'Donnell, "İşin aslı, akıllı telefon pazarında düşüş yaşıyoruz" dedi.

O'Donnell, OpenAI'nin ChatGPT'si ve Microsoft'un Office yazılımı için geliştirdiği "Copilot" asistan teknolojileri gibi uygulamaların arkasındaki teknoloji trendi olan ve üretken yapay zeka olarak bilinen şeyle ilgili Apple'ın planları hakkında herhangi bir ipucu arayacağını da söyledi.

Analistler Apple'ı bu tür bir teknolojiye yönelik planları konusunda defalarca sıkıştırdı ancak şirket şimdiye kadar, İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'un Temmuz ayında şirketin teknoloji üzerindeki gizli çalışmalarının araştırma harcamalarını artırdığına dair yorumları dışında çok az ipucu verdi.

O'Donnell "Apple Siri'nin gelişmiş bir formunu tanıtacak mı? Bu biraz heyecan yaratacak bir şey olurdu" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler