Apple'ın iPhone üreticisi Çin'de duvara çarptı hisseleri sert düştü

Apple'ın iPhone üreticisi Çin'de duvara çarptı hisseleri sert düştü

Foxconn hisseleri Çin vergi denetimi ve arazi kullanımı soruşturması raporunun ardından düştü.

A+A-

Apple'ın iPhone'larının önemli tedarikçilerinden Tayvanlı Foxconn'un hisseleri, şirketin Tayvan seçimlerine aylar kala Çin'de vergi denetimlerine ve arazi kullanımı soruşturmalarına konu olduğu haberinin ardından Pazartesi günü %3 kadar düştü.

Çin'in devlet destekli gazetesi Global Times, Foxconn'un Çin'deki bazı önemli iştiraklerinin vergi denetimlerine tabi tutulduğunu ve Çin'in doğal kaynaklar departmanının da Henan ve Hubei eyaletlerinde ve başka yerlerde Foxconn işletmelerinin arazi kullanımına ilişkin yerinde incelemeler yaptığını söyledi.

Global Times, Çin hükümetinin herhangi bir birimi tarafından resmi olarak duyurulmayan vergi ya da arazi kullanımı soruşturmalarına ilişkin ayrıntı vermedi.

Foxconn Pazar günü yaptığı açıklamada, yasal uyumun her yerdeki faaliyetlerinin "temel ilkesi" olduğunu ve "ilgili iş ve işlemler konusunda ilgili birimlerle aktif bir şekilde işbirliği yapacağını" söyledi.

Pazartesi günü daha fazla yorum yapmayı reddetti. Resmi adı Hon Hai Precision Industry Co Ltd olan Foxconn, iPhone'ların çoğunu Henan eyaletindeki Zhengzhou fabrikasında üretiyor ve burada yaklaşık 200.000 kişi istihdam ediyor, ancak Hindistan ve Güney Çin'de başka küçük üretim tesisleri de var.

Çin devlet medyasının haberi Tayvan'da başkanlık ve parlamento seçimlerine üç aydan az bir süre kala geldi.

Şirketin günlük operasyonlarında artık bir rolü olmayan ve 2019'da şirket başkanlığından istifa eden Foxconn'un milyarder kurucusu Terry Gou, anketlerde en alt sıralarda yer almasına rağmen bağımsız aday olarak yarışıyor.

Tayvan'da iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'ni (DPP) düşmanca politikalarıyla adayı Çin'le savaşın eşiğine getirmekle suçladı ve sadece kendisinin Çin ve ABD'deki geniş iş ve kişisel bağlantılarıyla barışı koruyabileceğini söyledi.

Gou'nun kampanya sözcüsü Huang Shih-hsiu, Foxconn soruşturmasıyla ilgili soruları şirkete yönlendirerek, Gou'nun dört yıl önce şirketin yönetimini devrettiğini, artık yönetim kurulunda yer almadığını ve artık sadece bir hissedar olduğunu söyledi.

DPP'nin başkan adayı olan ve anketlerde önde giden Tayvan Başkan Yardımcısı Lai Ching-te, Pazar günü bir kampanya mitinginde yaptığı konuşmada, Çin'in soruşturmaya ilişkin raporunun "beklenmedik" ve "üzüntü verici" olduğunu söyledi.

Tayvan televizyon kanalları tarafından taşınan yorumlarında Lai Ching-te, "Umarım tüm halkımız Hon Hai'yi destekleyebilir, Tayvanlı şirketleri destekleyebilir" dedi.

Foxconn hisseleri 0204 GMT'de %2,4 düşerek Tayvan piyasasının altında bir performans sergiledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler