Arjantin 200, Peru 50 baz puan faiz artırdı

Arjantin 200, Peru 50 baz puan faiz artırdı

Arjantin Merkez Bankası 14 ay aranın ardından faiz oranını 200 baz puan artırdı. 2021 yılı Ağustos ayında başladığı faiz artırımı sürecine devam eden Peru Merkez Bankası da faiz oranını 50 baz puan yükseltti.

A+A-

Arjantin Merkez Bankası (BCRA), 14 ay aranın ardından gösterge faiz oranında ilk hareketini yaptı ve faizi 200 baz puan yukarı çekti. BCRA'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge niteliğindeki likidite bonosu (LELIQ) faiz oranı yüzde 38,00'den yüzde 48,00'e çıkarıldı.

BCRA, en son 2020 yılı Kasım ayında faizi yüzde 36,00'dan yüzde 38,00'e çıkarmıştı. BCRA'nın açıklamasında, toparlanma yolunu izlemeye devam etmek ve para, kur ve finansal istikrar koşullarını güçlendirmek amacıyla para politikası araçlarını yeniden yapılandıran bir dizi karar aldığı belirtildi. Bu kararların, faiz oranını yeniden belirlemek ve sistemsel likidite organizasyonunun basitleştirilmesini amaçlamak olduğu ifade edildi. 

Açıklamada, 2022 yılı boyunca fiyatların genel düzeyi üzerinde baskı oluşturan unsurların azalmasının beklendiği belirtildi. BRCA, "Likidite yönetimi ile birlikte kur ve faiz oranı politikası, döviz kuru beklentilerinin iyileşmesine yardımcı olacaktır."  değerlendirmesinde bulundu. Arjantin'de enflasyon yıllık yüzde 51,2 seviyesinde bulunuyor.

Peru Merkez Bankası, faiz oranını 50 baz puan artırdı 

Peru Merkez Bankası (BCRP), 2021 yılı Ağustos ayında başladığı faiz artırımı sürecine devam ediyor. BCRP'den yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 2,50'den yüzde 3,00'e çıkarıldı. Piyasalarda da beklenti faiz oranının 50 baz puan artırılacağı yönündeydi. Banka böylece son 6 toplantısında faizi toplam 275 baz puan artırmış oldu. BCRP, sonraki toplantı için de faiz artışı sinyali verdi. Peru'da enflasyon yüzde 6,43 seviyesine kadar yükseldi. 

İlgili Haberler