Arjantin’in yeni devlet baลkanฤฑ Fernandez,ilk ziyaretini Meksika’ya yaptฤฑ. Fernandez, dolar kฤฑsฤฑtlamasฤฑyla ilgili bir soru รผzerine “Baลkan deฤiลince ekonomik gerรงekler deฤiลmiyor” diyerek uygulamanฤฑn devam edeceฤinin iลaretini verdi
Arjantin’de, 27 Ekim’de yapฤฑlan devlet baลkanlฤฑฤฤฑ seรงimlerini kazanan Alberto Fernandez, รผlkesinde dolar alฤฑmฤฑna getirilen kฤฑsฤฑtlamaya iliลkin, “10 Aralฤฑk’ta hรผkรผmet deฤiลiyor, ekonomik gerรงeklik deฤiลmiyor. ลu an tek ekonomik gerรงeklik, Macri’nin, Merkez Bankasฤฑ rezervlerinden milyarlarca dolarฤฑn รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrdรผkten sonra, dolar alฤฑmฤฑna kฤฑsฤฑtlama getirmek zorunda kalmasฤฑdฤฑr.” dedi.
รlkede aralฤฑk ayฤฑnda Devlet Baลkanlฤฑฤฤฑ gรถrevini รผstlenecek olan Fernandez, seรงimleri kazanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan ilk รผlke ziyaretini gerรงekleลtirdiฤi Meksika’da, Devlet Baลkanฤฑ Andres Manuel Lopez Obrador ile gรถrรผลmesinin ardฤฑndan basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenledi.
Fernandez, Meksika Devlet Baลkanฤฑ Obrador ile et, siyah fasulye ve otomobil sektรถrรผ gibi ticari ve ikili iliลkileri ele aldฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti.
ABD Baลkanฤฑ Donald Trump ile de gรถrรผลtรผฤรผnรผ hatฤฑrlatan Fernandez, “Trump ile de verimli bir gรถrรผลme gerรงekleลtirdim, bize yardฤฑm etmeye istekli olduklarฤฑnฤฑ zannediyorum.” dedi.
“10 Aralฤฑk’ta hรผkรผmet deฤiลiyor, ekonomik gerรงeklik deฤiลmiyor”
Fernandez, Arjantin Devlet Baลkanฤฑ Mauricio Macri’nin ekonomi politikalarฤฑnฤฑ eleลtirerek, รผlkede dolarฤฑn yรผksek oluลundan onu sorumlu tuttu.
รlkede yatฤฑrฤฑm amaรงlฤฑ dolar alฤฑmฤฑna getirilen kฤฑsฤฑtlamaya iliลkin Fernandez, “Arjantin’in dolarla ile yaลadฤฑฤฤฑ duruma Macri neden oldu. (Baลkanlฤฑk gรถrevini รผstleneceฤi tarih) 10 Aralฤฑk sihirli bir tarih deฤil, o gรผn geldiฤinde gรถreceฤiz rezervlerde ne kadar dolar kaldฤฑฤฤฑnฤฑ. Bu durum, hรผkรผmetin deฤiลmesiyle dรผzelmiyor.” ifadesini kullandฤฑ.
Fernandez, Macri hรผkรผmetinin dolar rezervini iyi deฤerlendiremediฤini savunarak, “10 Aralฤฑk’ta hรผkรผmet deฤiลiyor, ekonomik gerรงeklik deฤiลmiyor. ลu an tek ekonomik gerรงeklik, Macri’nin, Merkez Bankasฤฑ rezervlerinden milyarlarca dolarฤฑn รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrdรผkten sonra, dolar alฤฑmฤฑna kฤฑsฤฑtlama getirmek zorunda kalmasฤฑdฤฑr. Baลkanฤฑn deฤiลmesiyle bu durum tersine dรถnmรผyor.” diye konuลtu.
Arjantin’in ekonomik krizden รงฤฑkmasฤฑ iรงin Obrador’un yardฤฑm edeceฤini belirten Fernandez, Meksika Devlet Baลkanฤฑ ile bu konuda ortak bir bakฤฑล aรงฤฑsฤฑna sahip olduklarฤฑnฤฑ kaydetti.
“Venezuela meselesinde ne dรผลรผndรผฤรผmรผ herkes biliyor”
Fernandez, Venezuela meselesine iliลkin kendisine yรถneltilen soruya ise “Venezuela meselesine deฤinmedik รงรผnkรผ herkes Lopez Obrador’un ve benim bu konuda ne dรผลรผndรผฤรผmรผ biliyor. Bu, gรถrรผลmede ele alฤฑnmayan bir konuydu.” yanฤฑtฤฑnฤฑ verdi.
Arjantin’de baลkanlฤฑk seรงimini kazanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Venezuela Devlet Baลkanฤฑ Nicolas Maduro, Fernandez’i iki kez tebrik etmiล ve iki รผlke arasฤฑndaki iliลkilerin iyileลeceฤini sรถylemiลti.
Arjantin’de 27 Ekim’de yapฤฑlan seรงimlerde, Peronizmi savunan Herkesin Cephesi Koalisyonu, geรงerli oylarฤฑn yรผzde 48’ini almฤฑล, Alberto Fernandez รผlkenin yeni devlet baลkanฤฑ, รถnceki Devlet Baลkanฤฑ Cristina Kirchner de devlet baลkanฤฑ yardฤฑmcฤฑsฤฑ olmuลtu.







