Arz kesintilerine ilişkin endişeler sürerken petrol yükseliyor

Arz kesintilerine ilişkin endişeler sürerken petrol yükseliyor

Yatırımcılar Orta Doğu'daki kargaşa nedeniyle arz kesintileri ihtimaliyle boğuşurken petrol Çarşamba günü yükseldi.

A+A-

Brent ham petrolü 26 sent veya %0,3 artışla varil başına 87,91 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 17 sent artışla varil başına 86,14 dolara yükseldi.

Brent ve WTI Pazartesi günü askeri çatışmaların Gazze'nin ötesine yayılabileceği korkularını artırmasıyla 3,50 dolardan fazla yükseldi, ancak Salı günkü seansta düşüşe geçti.

İsrail çok az ham petrol üretiyor ancak piyasalar çatışmanın tırmanarak Orta Doğu arzına zarar verebileceğinden ve yılın geri kalanında beklenen açığı daha da kötüleştirebileceğinden endişe ediyor.

ING bankası analistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey müşterilere gönderdikleri bir notta "Özellikle de İran'ın herhangi bir dahli söz konusuysa, bu durumun tırmanma riski hala mevcut. Bu senaryo altında, İran petrolüne yönelik ABD yaptırımlarının daha güçlü bir şekilde uygulanması, 2024 yılına kadar petrol piyasasını sıkılaştıracaktır" ifadelerini kullandı.

ABD'li yetkililer Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında İran'ı suçladılar ancak İslam Cumhuriyeti'nin rolüne dair güvenilir kanıtlar henüz ortaya çıkmadı.

Siyasi risk ham petrol fiyatlarının daha da düşmesini engelledi.

İsrail, Hamas'ın saldırılarına misilleme olarak Gazze'nin bazı bölgelerini yerle bir ettiğini açıkladı. Piyasaları diken üstünde tutan İran'a bağlı güçlü Iraklı ve Yemenli silahlı gruplar, Washington'un İsrail'i desteklemek için müdahale etmesi halinde ABD çıkarlarını füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alma tehdidinde bulundu.

En büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze ve komşu bölgelerdeki durumun tırmanmasını önlemek için ortaklarıyla birlikte çabalarını arttırdığını söyledi ve petrol piyasalarının istikrara kavuşması için desteklerini yineledi.

Piyasa Çarşamba günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayı politika toplantısı tutanaklarını beklerken dolar, döviz sepeti karşısında 105,75 ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Daha zayıf bir dolar, ham petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha ucuz hale getirir ve bu da petrol talebini artırabilir.

Son günlerde birçok Fed yetkilisi, ABD merkez bankasının borçlanma maliyetlerini daha fazla artırmasına gerek olmadığını öne sürdü.

Arz için daha olumlu bir işaret olarak, Venezuela ve ABD, en az bir yabancı petrol şirketinin daha bazı koşullar altında Venezuela ham petrolünü almasına izin vererek Caracas'a yaptırımların hafifletilmesini sağlayabilecek görüşmelerde ilerleme kaydetti.

İlgili Haberler