Asya borsaları haftanın son işlem günü kazançlarını korudu

Asya borsaları haftanın son işlem günü kazançlarını korudu

Asya hisseleri ABD teknolojisindeki düşüşün ardından gerilerken, dolar ve getiriler kazançlarını korudu

A+A-

Asya hisseleri, Tesla ve Netflix'in kazanç raporlarının ardından ABD teknoloji hisselerine ağırlık vermesiyle birlikte Cuma günü düşerken, dolar ve Hazine getirileri, ABD sıkılaştırma döngüsünün sonunu görebilecek aksiyon dolu bir hafta öncesinde kazançlarını korudu.

Önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası toplantısının yanı sıra Japonya Merkez Bankası da yakın zamanda politika değişikliğine gidileceği spekülasyonları arasında toplanacak. Cuma günü erken saatlerde, Japonya'nın enflasyonu Haziran ayında üst üste 15. ay boyunca merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerinde kaldı, ancak kazançlar medyan piyasa tahminiyle eşleşti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,5 düşerek haftalık kaybını %1,8'e çıkardı. Japonya'nın Nikkei endeksi ise %0,3 değer kaybetti.

Tayvanlı çip üreticisi TSMC'nin hisseleri, dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisinin 2023 satışlarında %10'luk bir düşüşe işaret etmesinin ardından Cuma günü %3'ten fazla değer kaybetti.

Çin'in mavi gemileri %0,2 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi (.HSI) %0,4'lük bir kazançla trendi tersine çevirdi.

Onshore yuan, merkez bankasının beklenenden çok daha güçlü bir yönlendirme oranı belirlemesinin ardından %0,2 artışla dolar başına 7,1674 oldu. Yetkililer son zamanlarda devlet bankalarının yuan alım işlemlerinin yanı sıra zayıflayan para birimini savunma çabalarını artırdı.

Derecelendirme kuruluşlarının Wanda Commercial'ın borç geri ödemesinde temerrüde düşebileceği uyarısında bulunmasının ardından Çinli emlak geliştiricilerinin sağlığına ilişkin endişeler de artıyor.

Wall Street'te Nasdaq yıl başından bu yana neredeyse %40 yükseldikten sonra, mega teknoloji hisseleri Tesla ve Netflix'teki kazanç sonrası sert düşüşlerin etkisiyle bir gecede %2 düşerek Mart ayından bu yana en büyük tek günlük kaybını yaşadı.

Elektrikli araç üreticisi ikinci çeyrek brüt kar marjının son dört yılın en düşük seviyesine gerilediğini bildirirken, streaming video şirketinin üç aylık geliri tahminlerin altında kaldı.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, "Teknoloji sektöründe, Tesla ve Netflix için klasik bir 'söylentiyi al, gerçeği sat' tipi tepki ortaya çıktı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer teknoloji devleri Microsoft, Apple, Meta ve Amazon'un da benzer bir akıbete uğramamak için gelecek haftaki kazanç raporlarında ışıklarını söndürmeleri gerekecek."

Ayrıca, ABD haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüş, piyasaların Federal Rezerv'in Temmuz ayında son bir artıştan sonra sıkılaştırmayı büyük ölçüde bitireceğine dair bahis oynamasının ardından güçlü bir istihdam raporu beklentilerini artırdı.

Fed'in Kasım ayına kadar ikinci bir faiz artırımına gitme ihtimalini %33'e yükseltirken, gelecek yılki faiz indirimlerinin boyutunu da 100 baz puanın biraz altına çekti.

On yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Asya'da, gecelik 11 baz puan artışla %3,8405 seviyesinde yatay seyrederken, iki yıllık tahvillerin getirisi gecelik 8 baz puan artışla %4,8259 seviyesinde kaldı.

ABD dolar endeksi, Mayıs ortasından bu yana en büyük tek günlük kazancı olan gecelik %0,5'lik yükselişin ardından 100,78 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi. Avustralya doları, güçlü bir yerel istihdam verisi açıklamasının ardından elde ettiği kazançların neredeyse tamamını bırakarak 68 sentin altında seyretti.

Piyasalar, Fed, Avrupa Merkez Bankası ve BOJ'un politikalarını belirlemek ve faiz görünümünü tartışmak üzere toplanacağı önümüzdeki haftayı bekliyor.

TD Securities analistleri "Temmuz ayında Fed'in bu döngüdeki son faiz artışını yapacağını öngörmekle birlikte, Fed'in henüz bu değişimin sinyalini vermekte rahat olduğunu düşünmüyoruz. Aksine, politika yapıcılar şimdilik şahin duruşlarını sürdürme konusunda daha rahat görünüyorlar" dedi.

Başka yerlerde petrol fiyatları yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 79,88$ ve ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,4 artışla 75,96$ oldu.

İlgili Haberler