Asya hisseleri 11 ayın en düşük seviyesini gördü

Asya hisseleri 11 ayın en düşük seviyesini gördü

Asya borsalarında kan kaybı sürüyor. 11 ayın en düşük seviyesi de görüldü.

A+A-

Asya hisse senetleri Salı günü 11 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilerken, dolar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bir sonraki adımlarına dair ipuçları verecek olan bir dizi ekonomik veri öncesinde temkinli işlemlerde yalpaladı.

Petrol fiyatları, İsrail-Hamas savaşının petrol ihraç eden bölgede daha geniş çaplı bir çatışmaya dönüşebileceği endişesiyle piyasada hakim olan tedirginlik nedeniyle erken Asya ticaretinde önceki günkü kayıplarının bir kısmını geri aldı.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,28 düşüşle 473,37 seviyesinde gerçekleşerek Kasım 2022'den bu yana en düşük seviye olan 472,73'e indi. Endeks bu ay %3 düştü ve üst üste üçüncü ayını da kırmızıda geçirmeye hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yaklaşık %1 düştü.

Çin hisseleri baskı altında kalırken, Şangay Bileşik Endeksi %0,32 yükselirken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,5 düştü.

Çin'in mavi çipli CSI300 Endeksi Pazartesi günü 4-1/2 yılın en düşük seviyesinden kapandıktan sonra %0,2 yükseldi.

Dalma Capital Baş Yatırım Sorumlusu Gary Dugan, "Özellikle petrol fiyatlarındaki son keskin yükseliş göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun yaklaşan hayaleti daha da heybetli hale geliyor" dedi ve ekledi: "Petrol fiyatları 2023'ün geri kalanında ve 2024'e kadar bu seviyede devam ederse, bu durum küresel ekonomiye yeni bir enflasyon dalgası enjekte edebilir."

Gece boyunca, ABD hisse senetleri Pazartesi günü karışık bir kapanış yaptı ve yatırımcılar odaklarını Microsoft , Facebook'un ana şirketi Meta Platforms ve Amazon dahil olmak üzere bu haftanın yüksek profilli kazançlarına kaydırdı.

Kazançların ötesinde, gözler Fed'in 31 Ekim - 1 Kasım'daki toplantısı öncesinde bu hafta açıklanacak ekonomik verilerde olacak.

ABD Ticaret Bakanlığı Perşembe günü, %4,3'e hızlandığı görülen üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılasını açıklayacak. Cuma günü açıklanacak olan geniş kapsamlı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) raporunun yıllık manşet ve çekirdek enflasyonun sırasıyla %3,4 ve %3,7'ye gerilediğini göstermesi bekleniyor.

Ancak bundan önce yatırımcılar Salı günü İngiltere, Fransa, Avro bölgesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nden gelecek öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini inceleyecek.

Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi Pazartesi günü kısa bir süre %5,0'in üzerine çıktıktan sonra hızla geriledi. Asya saatlerinde, getiri Salı günü 1 baz puan artışla %4,848'e yükseldi.

Ekonomik belirsizlik dönemlerinde güvenli liman olarak görülen ve dünya çapında borçlanma maliyetleri için bir ölçüt olan 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisindeki artış, yatırımcıların daha güçlü ABD büyümesini fiyatlamasının yanı sıra daha yüksek hükümet harcamalarını finanse etmek için daha fazla tahvil çıkarılması ihtiyacından kaynaklandı.

Döviz piyasasında dolar, Pazartesi günü %0,5 düşerek döviz sepeti karşısında zayıfladı. Dolar endeksi %0,038 düşüşle 105,56 seviyesinde gerçekleşti.

Yen baskı altında kalmaya devam etti ancak doların geri çekilmesiyle bir miktar rahatladı. Japon para birimi, hem Cuma hem de Pazartesi günü sembolik 150 seviyesine ulaştıktan sonra en son dolar başına 149,62 seviyesindeydi.

Kripto para birimlerinde, bir bitcoin borsa yatırım fonu olasılığı hakkındaki spekülasyonların sektörle ilgili coşkuyu artırması ve açığa satış yapanların pozisyonlardan çıkmasına neden olmasıyla bitcoin yeniden moda oldu.

Dünyanın en büyük kripto para birimi Pazartesi günü 18 ayın zirvesi olan 34.283 $'a kadar işlem gördü. En son Asya saatlerinde %3 artışla 34.176$'dan işlem gördü.

Emtia piyasalarında, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,61 artışla varil başına 86,01$'a yükselirken, Brent vadeli işlemleri %0,65 artışla 90,41$'da seyretti.

İlgili Haberler