IEA: Petrol, doğal gaz ve kömür talebinde patlama yaşanacak

IEA: Petrol, doğal gaz ve kömür talebinde patlama yaşanacak

IEA, küresel petrol, doğal gaz ve kömür talebinin 2030'a kadar tepe yapmasını bekliyor.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) daha fazla elektrikli otomobilin yollara çıkması ve Çin ekonomisinin daha yavaş büyüyerek daha temiz enerjiye yönelmesiyle dünya fosil yakıt talebinin 2030 yılına kadar zirve yapacağını öngördü. IEA, bunun da yatırımlardaki herhangi bir artış ihtiyacının gerekçesini ortadan kaldırdığını bildirdi.

IEA'nın sanayileşmiş ülkelere tavsiyelerde bulunduğu yıllık Dünya Enerji Görünümü raporu, petrol talebinin 2030'dan çok daha sonra da artacağını düşünen ve petrol sektörüne trilyonlarca dolarlık yeni yatırım çağrısında bulunan OPEC'in görüşüne tezat oluşturdu.

IEA yayınladığı bu raporda, hükümetlerin mevcut politikalarına dayanan senaryosunda petrol, doğal gaz ve kömür talebinde bu on yıl içinde zirvelerin görülebileceğini ve bunun ilk kez gerçekleştiğini söyledi.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Temiz enerjiye geçiş dünya çapında gerçekleşiyor ve bu durdurulamaz. Bu bir 'eğer' sorusu değil, sadece 'ne kadar yakında' sorusu - ve ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi. Hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerji geçişlerini engellemek yerine arkalarında durmaları gerekiyor" dedi.

IEA raporunda, mevcut durumda fosil yakıtlara olan talebin, Paris Anlaşması'nın ortalama küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefine ulaşılamayacak kadar yüksek kalmaya devam edeceğini de söyledi.

Yapılan açıklamada, "Bu durum sadece rekor sıcakların yaşandığı bir yılın ardından iklim üzerindeki etkilerin kötüleşmesi riskini doğurmakla kalmıyor, aynı zamanda daha az aşırı hava olaylarının yaşandığı daha serin bir dünya için inşa edilmiş olan enerji sisteminin güvenliğine de zarar veriyor" denildi.

İlgili Haberler