Nvidia PC'ler için işlemci üretme kararı aldı, Intel hisseleri çakıldı

Nvidia PC'ler için işlemci üretme kararı aldı, Intel hisseleri çakıldı

Nvidia, Intel'e karşı yeni ve büyük bir meydan okumayla ARM tabanlı PC çipleri üretecek. Bu gelişmenin ardından Nvidia hisseleri yükselişe geçerken, Intel ise hisselerinde sert düşüş gördü.

A+A-

Nvidia yapay zeka bilişim çipleri pazarına hakim. Şimdi de Intel'in uzun zamandır kalesi olan kişisel bilgisayarların peşine düşüyor. Nvidia, Microsoft'un Windows işletim sistemini çalıştıracak ve Arm Holdings'in teknolojisini kullanacak merkezi işlem birimlerini (CPU) sessizce tasarlamaya başladı.

Yapay zeka çip devinin yeni arayışı, Microsoft'un çip şirketlerinin Windows PC'ler için Arm tabanlı işlemciler üretmesine yardımcı olma çabasının bir parçası. Araştırma firması IDC'nin üçüncü çeyrek ön verilerine göre Microsoft'un planları, Mac bilgisayarları için kendi Arm tabanlı çiplerini piyasaya sürmesinden bu yana geçen üç yıl içinde pazar payını neredeyse iki katına çıkaran Apple'ı hedef alıyor.

Konuya aşina iki kişiye göre Advanced Micro Devices da Arm teknolojisine sahip PC'ler için çipler üretmeyi planlıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, Nvidia ve AMD'nin 2025'ten itibaren PC çipleri satabileceğini söyledi. Nvidia ve AMD, 2016 yılından bu yana dizüstü bilgisayarlar için Arm tabanlı çipler üreten Qualcomm'a katılacak. Konuya aşina bir kişiye göre Qualcomm, Salı günü Windows ve Cihazlardan sorumlu başkan yardımcısı Pavan Davuluri de dahil olmak üzere Microsoft yöneticilerinin katılacağı bir etkinlikte, eski Apple mühendislerinden oluşan bir ekibin tasarladığı amiral gemisi çip hakkında daha fazla ayrıntı açıklamayı planlıyor.

Intel hisseleri çakıldı

Nvidia'nın planlarına ilişkin Reuters raporunun ardından Nvidia hisseleri %3,84 artışla, Intel hisseleri ise %3,06 düşüşle kapandı. Arm'ın hisseleri kapanışta %4,89 artış gösterdi.

Nvidia sözcüsü Ken Brown, AMD sözcüsü Brandi Marina, Arm sözcüsü Kristen Ray ve Microsoft sözcüsü Pete Wootton yorum yapmayı reddetti.

Nvidia, AMD ve Qualcomm'un çabaları, Intel'in uzun süredir hakim olduğu ancak Apple'ın artan baskısı altında olan PC sektörünü sarsabilir. Apple'ın özel çipleri Mac bilgisayarlara daha iyi pil ömrü ve daha fazla enerji kullanan çiplere rakip olan hızlı performans sağladı. Kaynaklardan biri, Microsoft'taki yöneticilerin Apple'ın Arm tabanlı çiplerinin yapay zeka işleme de dahil olmak üzere ne kadar verimli olduğunu gözlemlediklerini ve benzer performansa ulaşmak istediklerini söyledi.

2016 yılında Microsoft, Windows işletim sistemini uzun süredir akıllı telefonlara ve küçük bataryalarına güç veren Arm'ın temel işlemci mimarisine taşıma çabalarına öncülük etmesi için Qualcomm'u görevlendirdi. Konuya aşina iki kaynağa göre Microsoft, Qualcomm'a 2024 yılına kadar Windows uyumlu çipler geliştirmesi için bir münhasırlık anlaşması verdi.

İki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Microsoft, münhasırlık anlaşması sona erdiğinde başkalarını da pazara girmeye teşvik etti.

Bir finans ve strateji danışmanlık firması olan D2D Advisory'nin CEO'su Jay Goldberg, "Microsoft 90'lı yıllarda Intel'e tekrar bağımlı olmak istemediğini, tek bir tedarikçiye bağımlı olamayacağını öğrendi" dedi ve ekledi: "Arm PC (çiplerinde) gerçekten yükselişe geçerse, Qualcomm'un tek tedarikçi olmasına asla izin vermeyeceklerdi."

Microsoft, ilgili yonga üreticilerini tasarladıkları CPU'lara gelişmiş yapay zeka özellikleri eklemeye teşvik ediyor. Şirket, Copilot gibi yapay zeka ile geliştirilmiş yazılımların Windows kullanımının giderek daha önemli bir parçası haline gelmesini öngörüyor. Bunu gerçeğe dönüştürmek için, Nvidia, AMD ve diğerlerinin gelecekteki çiplerinin bunu yapmak için yonga üstü kaynakları ayırması gerekecek.

Microsoft ve çip firmalarının planlarını gerçekleştirmeleri halinde başarı garantisi yok. Yazılım geliştiriciler, hem Intel hem de AMD tarafından kullanılan ve x86 bilgisayar mimarisi olarak bilinen mimari üzerinde çalışan Windows için kod yazmak için onlarca yıl ve milyarlarca dolar harcadı. X86 çipleri için üretilen bilgisayar kodları otomatik olarak Arm tabanlı tasarımlarda çalışmayacaktır ve bu geçiş zorluklara yol açabilir.

Intel de çiplerine yapay zeka özellikleri yerleştiriyor ve kısa süre önce ChatGPT'ye benzer özellikleri doğrudan cihaz üzerinde çalıştıran bir dizüstü bilgisayar gösterdi.

Intel sözcüsü Will Moss yorum talebine hemen yanıt vermedi. AMD'nin Arm tabanlı PC pazarına gireceği daha önce çip odaklı yayın SemiAccurate tarafından bildirilmişti.

İlgili Haberler