Asya hisseleri erken faiz indirimi umutlarıyla yükselişte

Asya hisseleri erken faiz indirimi umutlarıyla yükselişte

Asya hisseleri, piyasaların ABD ve Avrupa'da daha önce yapılan faiz indirimlerini fiyatlamaya başlamasıyla yeni haftaya yükselişle başladı.

A+A-

Güney Kore hisseleri, ülkenin yeniden açığa satış yasağı getirmesinin ardından Pazartesi günü yükselirken, Asya-Pasifik piyasalarının çoğu, faiz oranı beklentilerinin azalmasına yardımcı olan yumuşak ABD istihdam raporundan cesaret aldı. 

Tahvil piyasaları, ABD'nin iyi gelen istihdam raporu ve iyimser verimlilik rakamlarının, işgücü piyasasının Federal Rezerv'in (Fed) daha fazla faiz artırımı ihtiyacını ortadan kaldıracak kadar soğumakta olduğunu göstermesiyle, sarsıntı geçirdi.

JPMorgan'ın ekonomik araştırmalar başkanı Bruce Kasman, "Bu yıl ABD'nin arz yönlü performansının beklenenden iyi olması yumuşak iniş umutlarını artırıyor" dedi.

Kasman "Dezenflasyonu teşvik ederek, güçlü verimlilik ve işgücü arzı kazanımları istihdam artışı ve düşük enflasyonun bir arada var olmasını sağlayabilir" diye ekleyerek "Bu da Fed'in erken gevşemesinin önünü açacaktır." ifadelerini kullandı.

Vadeli işlem piyasaları Fed'in faiz artırımını tamamlama ihtimalini %90'a, ilk politika gevşemesinin Haziran ayında gerçekleşme ihtimalini ise %86'ya çıkardı.

Piyasalar ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın Nisan ayına kadar faiz indirimine gitme olasılığının %80 olduğunu düşünürken, İngiltere Merkez Bankası'nın Ağustos ayında faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

Merkez bankacıları, Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere bu hafta en az dokuz Fed üyesinin konuşmasıyla bu güvercin görünümü tartmak için kendi şanslarına sahipler. Ayrıca BoE ve ECB'den konuşmacılar da programda yer alıyor.

Enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek seyretmesi nedeniyle Salı günü yapılacak politika toplantısında faiz artırımına devam etmesi muhtemel görülen Avustralya merkez bankası ise bu durumun dışında kalıyor.

Japonya Merkez Bankası da buzul hızında da olsa sıkılaşma yolunda ilerliyor. Merkez bankası başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada enflasyon hedefine ulaşmaya daha yakın olduklarını ancak bunun ultra gevşek politikayı sona erdirmek için hala yeterli olmadığını söyledi.

Başka yerlerde, borçlanma maliyetlerinin düşeceğine dair umutlar, MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksinin %1,7 değer kazanmasına yardımcı oldu ve geçen hafta zaten %2,8 yükselmiş ve bir yılın en düşük seviyelerinden uzaklaşmıştı.

Japonya Nikkei geçen haftaki %3,1'lik sıçramanın ardından %2,5 daha yükselirken, Güney Kore yetkililerin 2024 ortasına kadar açığa satış yasağını yeniden uygulamaya koymasıyla %3,9 tırmandı.

Çin mavi çipleri, bu hafta içinde açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri öncesinde %0,8 değer kazandı.

S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri yatay seyretti. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri de çok az hareket ederken, FTSE vadeli işlemleri %0,1 artış gösterdi.

Bu haber toplam 497 defa okunmuştur
İlgili Haberler