Avrupa telekom sektöründe ses getiren satış

Avrupa telekom sektöründe ses getiren satış

Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom, Hollanda birimini 6,1 milyar dolara satma kararı aldı. Söz konusu anlaşma son yıllarda kaydedilen en büyük satışlardan biri olarak öne çıkıyor.

A+A-

Deutsche Telekom AG, Hollanda birimini Warburg Pincus and Apax Partners’a 5,1 milyar euroya (6,1 milyar dolar) satma konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma son yılların en büyük elden satışlarından birini oluşturuyor.

Yapılan açıklamaya göre, fon, T-Mobile Netherlands’ı, Deutsche Telekom ve yüzde 25 paya sahip girişim ortağı Tele2’den satın alacak. Tele2’nin ortaklıktaki payının değeri yaklaşık 860 milyon euro tutarında.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, anlaşma Avrupa telekom sektöründe bu yılın en büyük satın almalarından biri olacak. Warburg Pincus and Apax 2019 yılında Birleşik Krallık uydu şirketi Inmarsat Plc’yi 3,4 milyar dolara satın almıştı.

Satış ayrıca Apollo Global Management Inc. ve Hintli milyarder Mukesh Ambani’ye ait Reliance Industries Ltd.’nin de ilgisini çekmişti.

2000 yılında Hollanda'ya girmişti

Deutsche Telekom Hollanda mobil telefon pazarına, 2000 yılında Belgacom SA ve Tele Danmark’ın oluşturduğu bir ortaklıktan pay alarak girmişti. İşletme daha sonra, Alman şirketinin kalan payları da almasının ardından, isim değiştirerek 2003 yılında T-Mobile Netherlands adını aldı.

Deutsche Telekom 2015 yılında ABD’de kablosuz frekans satın almak için fon sağlamak amacıyla Hollanda birimini satmayı planladı, ancak daha sonra bu birimi devam ettirme kararı aldı. 2019 yılında, T-Mobile Netherlands, Tele2 AB ile birleşti ve bunun sonucu ülkenin en büyük yerel telefon şirketlerinden biri ortaya çıktı.

Diğer taraftan, Deutsche Telekom ve SoftBank Group Corp., Alman şirketinin T-Mobile US Inc.’deki payını artıracak bir hisse takas planı açıkladı. Deutsche Telekom, geçen yıl düzenlenen bir anlaşma ile yaklaşık 45 milyon T-Mobile hissesini satın alma hazırlığı yaparken bunun karşılığında SoftBank’a 225 milyon yeni hisse verecek.

Alman şirket, yaptığı açıklamada, ardından T-Mobile Netherlands’ın 2.4 milyar dolarlık satışının tamamlanmasını beklediğini ve bu parayı diğer 20 milyon T-Mobile hissesi satın almak için kullanacağını duyurdu.