Avrupa'da gaz fiyatlarını bu kez aşırı sıcaklar alevlendirdi

Avrupa'da gaz fiyatlarını bu kez aşırı sıcaklar alevlendirdi

Rusya ile ipleri koparan Avrupa'da enerji krizi giderek büyürken, ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcaklar da gaz fiyatlarını tırmandırdı.

A+A-

Avrupa’da doğalgaz fiyatları Batı Avrupa’yı kavuran sıcak dalgası sonrası soğutma için oluşan enerji talebiyle birlikte yükselişe geçti.

Doğalgazda Hollanda vadelileri yüzde 3,3 artışla megavat-saat başına 164,75 euroya çıktı. İngiltere'de gösterge fiyatlarda yüzde 2'yi aşan yükseliş kaydedildi.

İklim değişikliğinin ciddi göstergelerinden biri olan sıcak hava dalgasının Avrupa’nın onlarca yıldır gördüğü en kötü enerji sıkışıklığını daha da kötü hale getirmesi bekleniyor.

Maxar Technologies Pazartesi ve Salı günlerinde İngiltere ve Fransa’da sıcaklıkların rekor seviyelere çıkabileceğini açıkladı.

Almanya’nın da Pazar günü rekor seviyelerde güneş enerjisi elde ettiği ve Salı günü bu seviyenin de aşılabileceği belirtildi.

 

Yetkililer ve yatırımcıların Kuzey Akım boru hattındaki planlı bakım çalışmaları sonrası Rusya’nın gaz tedarikine tam kapasite devam edip etmeyeceğini yakından izleyeceği belirtiliyor. Moskova yönetimi halihazırda kıtaya sağladığı gazın bir kısmının Ukrayna işgali nedeniyle yaşanan gerginlikler nedeniyle azaltmış durumda.

Kommersant’ın haberine göre Kuzey Akım’a ait bir türbin Pazar günü Kanada’dan Almanya’ya götürüldü. Türbin daha önce batı yaptırımları nedeniyle Kanada’da rehin kalmış sonrasında ise Gazprom Avrupa’nın en büyük gaz tedarik hattı olan KuzeyAkım’dan sağlanan gaz miktarını geri parçaların geri dönmemesi nedeniyle yüzde 40 oranında kısmak zorunda kaldığını açıklamıştı.

Deutsche Bank AG’nin geçtiği bir nota göre Kuzey Akım’ın bakımı tamamlansa da Rusya’nın yılın geri kalanından boru hattı aracılığıyla kıtaya sağlayacağı gaz miktarı bir süre daha belirsizliğini koruyacak. Banka, “Bu nedenlerinin bir kısmı politik diğer kısmı ise türbinin bakımının ve entegrasyonunun sağlanması vakit alacağından operasyonel olabilir” ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler