Avrupa'da SpaceX'e rakip için dev ortaklık

Avrupa'da SpaceX'e rakip için dev ortaklık

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'e karşı Avrupa'da yeni bir rakip doğuyor. Eutelsat ve OneWeb ortaklığı ile Avrupa'nın yörünge piyasasında rekabetçi bir konuma yükselmesi bekleniyor.

A+A-

Eutelsat Communications SA ve OneWeb Ltd. tamamı hisse karşılığı olarak yapılan ve İngiliz uydu operatörünün 3,4 milyar dolar değer biçildiği birleşme anlaşmasıyla Avrupa’nın en büyük uydu şirketi olma ve Elon Musk’ın SpaceX şirketine rakip olma yolunda önemli bir dönemeci daha geride bıraktı.

İki şirket tarafından Salı günü yapılan açıklamada OneWeb hissedarları Eutelsat’ın hisselerinin yüzde 50’sine sahip olacak ve Paris’te işlem görmeye devam edecek olan şirket Londra Borsası’nda da işlem görmek için başvuruda bulunacak.

Anlaşma şirketler ve hükümetler arasında son dönemde düşük yörünge uyduları aracılığıyla hızlı internet sağlamak için yaşanan rekabetin sonucu olarak değerlendiriliyor.

Hem İngiltere hem de Fransız devletlerinin iki şirkette karşılıklı olarak hisse sahibi olduğu ve İngiltere’nin firmanın genel merkezinin nerede olacağı gibi stratejik konularda veto hakkına sahip olmasına yetecek kadar özel yetkili hisseye sahip olmaya devam edeceği belirtiliyor. Hisse sahipleri birleşme sonucu eşit derecede hisseye sahip olacaksa da yapılan anlaşma Eutelsat için bir satınalmanın işaretlerini taşıyor.

OneWeb kendi markasıyla operasyonlarına devam edecek

OneWeb firmasının kendi markasını taşımaya devam edeceği ve birleşme sonrası grubun düşük yörüngeli uydu işlerini yürüteceği belirtiliyor. Şirket aynı zamanda Paris’te birincil halka arzını gerçekleştirecek.

Eutelsat Yönetim Kurulu Başkanı Dominique D’Hinnin birleşme sonrası kurumun da yönetim kurulu başkanı olacak ve OneWeb şirketindeki mevkidaşı Sunil Bharti Mittal ise eş başkan ve yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapacak.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada bir dizi ulusal güvenlik hakkına sahip olmak ve OneWeb’in İngitere’deki operasyonlarında iç pazardan tedarik sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

2012’de kurulan 2020 yılında salgının zirve yaptığı dönemde yatırımcıların parasını çekmesi sonrası batmanın eşiğine gelmişti. Sonrasında İngiltere kritik öneme sahip kurumları koruma kapsamında 500 milyon dolarlık yatırım yaparak Bharti Global ile 1 milyar dolarlık bir ortaklık kurarak kurtarma kararı almıştı.

İki şirketten yapılan açıklamada anlaşmanın Eutelsat’a piyasada benzersiz bir konum kazandıracağını ve 1,5 milyar euro gelir artışı, yatırım ve maliyet sinerjisi yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Pazartesi günü görüşmelerin duyurulması sonrası yatırımcıların ilk tepkisi negatif oldu ve Eutelsat hisseleri yüzde 18 değer kaybetti.

Dünya ve düşük yörünge uyduları birleştirilecek

Yeni şirket Eutelsat’ın dünya yörüngesindeki uydularını (GEO) ve OneWeb’in düşük yörüngedeki uydularını (LEO) birleştirecek.

Berneke de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “OneWeb’e yapılan ilk yatırım iletişim sektöründe büyümenin geleceğinin GEO ve LEO sistemlerinin birleşimiyle gerçekleşeceğini olan güçlü inancımızın sonucu gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

OneWeb hissedarları, genişletilmiş sermayenin yüzde 50'sini temsil eden 230 milyon yeni ihraç edilen Eutelsat hissesi alacak. Birleşme sonucu ortaya çıkacak şirket, 2022-2023 mali yılı için 1,2 milyar euro gelir ve 0,7 milyar euro FAVÖK'e sahip olacak. Salı günü yıllık gelirlerini yayımlayan Eutelsat, beklentilerin yüzde 6,7 altında kalarak 1,15 milyar euro gelir açıkladı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler