Azılı uyuşturucu kaçakçıları Türkiye vatandaşı olup tutuklanmaktan kurtuluyor

Azılı uyuşturucu kaçakçıları Türkiye vatandaşı olup tutuklanmaktan kurtuluyor

Avrupalı emniyet kaynaklarına göre uyuşturucu kaçakçıları, yargılanmaktan kaçmak için yatırım yaparak Türkiye vatandaşı oluyor

A+A-

Avrupalı güvenlik yetkilileri, Avrupa'nın en çok aranan kaçaklarının Türk vatandaşı olarak yargılanmaktan kaçındığını ifade ettiler. Türkiye'nin yatırımcılara vatandaşlık verme politikası, uyuşturucu kaçakçıları için bir sığınak olarak kullanılıyor. Türkiye, yeni vatandaşlık alan kişileri iade etmeyi reddettiği için, kaçakçılar bu durumdan yararlanıyor.

İsveç ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan uyuşturucu kaçakçısı Rawa Majid, 2020 yılında 400 bin dolarlık yatırım yaparak Türk vatandaşı oldu. Türkiye, Majid'i "Kürt Tilki" lakabıyla bilinen bu kaçakçıyı vatandaşı olduğu gerekçesiyle iade etmeyi reddetti.

Avrupalı güvenlik yetkilileri, yaşanan sorunun sadece Majid ile sınırlı olmadığını belirtiyor. Belçika'dan bir yetkili, Birleşik Arap Emirlikleri'nin özellikle Dubai'de kartel üyelerine ikamet hakkı tanıdığı ve uyuşturucu ticaretiyle suçlanan kişilerin iadesine ilişkin taleplere yanıt vermediği için problem yarattığını ifade etti. Türkiye'nin ise yarım milyon dolar yatırım yapanlara gerçek vatandaşlık vermesinin durumu daha da karmaşık hale getirdiğini dile getirdi.

Üç güvenlik yetkilisi, Hollanda'da kokain kaçakçılığıyla suçlanan ve cinayet şüphelisi olan Jos Leijdekkers'in Türk vatandaşlığına örnek gösterdi. Hollandalı bir yetkili, Jos'un Türk vatandaşlığı aldığını ve Türk Anayasası'na göre iade edilemeyeceğini belirtti.

Bu durum, Avrupa'nın en çok aranan suçlularının yargılanmasını engellemekte ve Türkiye'nin vatandaşlık politikası nedeniyle uluslararası hukuk alanında tartışmalara yol açmaktadır.

Bu haber toplam 809 defa okunmuştur
İlgili Haberler