Bakan Bilgin'den EYT ile ilgili yeni açıklama

Bakan Bilgin'den EYT ile ilgili yeni açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili yeni bir açıklama daha yaptı, 'EYT’de 1999 öncesi 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz" dedi.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Bilgin "EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; Haziran'da aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400" dedi.

1,5 milyon EYT'li var

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda Cuma günü gün içinde yaptığı açıklamada, milletvekillerinin kendisine sorular yönelttiğini anımsatan Bilgin,

"Aralık ayı içerisinde Meclis'e takdim edeceğiz. EYT ile ilgili bilinen, ezberlenmiş yanlışlar var. İsterseniz o yanlışları biraz düzelterek işe başlayalım. O yanlışlardan biri şu; 'Milyonlarca EYT'li var...' Bu milyonlarca EYT'li 5 milyondan başlıyor, 8 milyona kadar çıkıyor. Bunlar doğru değil. Rakamla ilgili size bilgi vereyim. Şu anda yaş şartını kaldırsak, emeklilikte yaşı bekleyenlerin sayısını tahmin edebilir misiniz? Prim gün sayısı, hizmet yılı şartları duruyor. O şartları kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak emekli olabilecek, şartları dolduran 1,5 milyon insan var. Buradan bir çıkış politikasının ortaya konulması için bir çalışma yapılmıştır. Yeni yılda uygulanacaktır. Bugün Meclis'e getirilmesiyle, önümüzdeki hafta getirilmesi ya da daha sonraki hafta getirilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Zaten 2023'te uygulanacaktır. Cumhuriyet'in 100. yılında bu sorun da çözülecektir."

Şartları taşıyanların yüzde 87'sinin özel sektörde çalıştığını söyleyen Bilgin, "Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak" diye konuşmuştu.

Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşündüklerini ve çalışmayı tamamladıklarını dile getiren Bilgin, "Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz onları kadrolu hale getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler