Bakır fiyatları Çin'den gelen taleple yükseldi

Bakır fiyatları Çin'den gelen taleple yükseldi

Bakır fiyatları Pazartesi günü dünyanın en büyük tüketicisi Çin'den gelen taleple yükseldi, ancak artan stoklar ve güçlü ABD doları kazançları sınırladı.

A+A-

Çin'den gelen talep sonrası bakır fiyatları yükseliş kaydetti. Londra Metal Borsası'nda üç aylık bakır, toplam %3,9 kayıpla art arda iki haftalık düşüşün ardından %0,52 toparlanarak metrik ton başına 7.990.50 dolara yükseldi.
Macquarie analistleri bir raporda, bakır talebinin Çin'de özellikle yenilenebilir enerji olmak üzere hükümet öncülüğündeki güçlü altyapı yatırımları tarafından desteklendiğini ve emlak sektöründe devam eden zayıflığı dengelediğini söyledi. 

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ticaret verileri ihracat ve ithalattaki düşüşün kademeli olarak hafiflediğini gösterdi. Dünyanın en büyük tüketicisinin Eylül ayı bakır ithalatı, geçen yılın hacminden daha düşük olmasına rağmen yıl içi en yüksek seviyeye ulaştı. 
Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda en çok işlem gören Kasım vadeli bakır kontratı %0,1 artışla ton başına 66.460 yuan (9.093,15 $) oldu.
Ancak, LME ve SHFE depolarındaki bakır stokları geçen hafta haftalık artışlar kaydederek enerji, inşaat ve ulaşım sektörlerinde kullanılan metal için ters rüzgarlar yarattı.
Ayrıca dolardaki hareket de piyasa üzerinde baskı yarattı.
Dolar, Orta Doğu'daki gerilimin tırmanmasıyla temkinli ticarette ön plana çıkarken, yatırımcılar ABD merkez bankasının faiz görünümüne ilişkin daha fazla ipucu için Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapacağı konuşmayı bekledi. 
Güçlü dolar, dolar fiyatlı emtiayı satın almayı daha pahalı hale getiriyor.
LME alüminyum %0,23 düşüşle ton başına 2.194,50 dolar, kalay %1,13 artışla 25.370 dolar, çinko %0,4 artışla 2.455,50 dolar, kurşun %0,4 artışla 2.049,50 dolar ve nikel %1,1 artışla 18.745 dolar oldu.


İlgili Haberler