Banka hisselerinde manipülasyon mu yapıldı

Banka hisselerinde manipülasyon mu yapıldı

ABD yetkilileri, banka hisselerinde 'manipülasyon' olup olmadığını değerlendiriyor

A+A-

ABD federal ve eyalet yetkilileri, son dönemde banka hisselerindeki dalgalanmanın "piyasa manipülasyonu"ndan kaynaklanıp kaynaklanmadığını değerlendiriyor. Beyaz Saray, "sağlıklı bankalar üzerindeki açığa satış baskısını" izlemeye söz verdi.

First Republic Bank'ın çöküşünün ardından bölgesel bankaların hisseleri bu hafta yeniden düşmeye başladı. Perşembe günü, Ortex analitik firmasının verilerine göre, belirli bölgesel bankalarda pozisyon alan açığa satıcılar, 378,9 milyon dolarlık kağıt üzerinde kar elde etti. Sektördeki güçlü temeller ve yeterli sermaye seviyeleri göz önüne alındığında, açığa satış faaliyetlerindeki artış ve hisse senetlerindeki oynaklık, son günlerde federal ve eyalet yetkilileri ve düzenleyicilerin artan incelemelerine neden oldu.

> >BORSADAKİ AÇIĞA SATIŞÇILAR KÖŞEYİ DÖNDÜ 

Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, durumu yakından izlediklerini belirterek, herhangi bir olası bir önlemin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından alınacağını söyledi.

Amerikan Bankacılar Derneği, Perşembe günü yaptığı açıklamada, SEC'i banka hisselerindeki önemli açığa satışları ve "temel finansal gerçekliklerden kopuk" görünen sosyal medya etkileşimini incelemeye çağırdı.

SEC Başkanı Gary Gensler, Perşembe günü yaptığı açıklamada, yatırımcıları veya piyasaları tehdit edebilecek her türlü kötü davranışın peşine düşeceklerini söyledi.

Tüketici Bankacılar Derneği Başkanı ve CEO'su Lindsey Johnson, bankacılık sektörünün güçlü olduğunu vurguladı ve politika yapıcılarından, piyasa oynaklığından faydalanan "aktivist yatırımcıların etik dışı davranışlarını" kınamalarını istedi.

S&P 600 Banka Endeksi Perşembe günü yüzde 3'ten fazla zor durumdaki PacWest Bancorp hisseleri ise stratejik seçenekleri değerlendirdiğini doğruladıktan sonra yüzde 50'nin üzerinde düştü.

Açığa satış, yatırımcıların ödünç alınan menkul kıymetleri satarak, daha sonra daha düşük bir fiyata geri alması ile aradaki farktan kazanç elde etme amacını güden bir işlem. Açığa satış işlemleri, yasadışı değil tam tersine sağlıklı bir piyasa için önemli bir ensturaman. Ancak, SEC'in 'yatırımcıları aldatmak veya dolandırmak amacıyla kontrol etme veya yapay olarak etkileme' olarak tanımladığı hisse senedi fiyatlarını manipüle etmek yasa dışı.

Artan açığa satış faaliyetleri, ABD'de geçici de olsa bir süre durdurulsun çağrılarına neden olsa da SEC'ten bir yetkili Çarşamba günü "şimdilik böyle bir şeyin düşünülmediği"ni açıklamıştı.

SEC, Mart ayında, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın çöküşünün ardından yaşanan yüksek piyasa oynaklığı sırasında, piyasa istikrarını dikkatle izlediğini ve her türlü kötü davranışı kovuşturacağı açıklayarak yatırımcıları uyarmıştı.
 

İlgili Haberler