Bankacılık endişeleri ile dolar geriledi

Bankacılık endişeleri ile dolar geriledi

Bankacılık endişeleri yeniden artması sebebiyle dolar yükseldi, euro düştü.

A+A-

Dolar, Avrupa'da bankacılık endişelerinin geri dönmesiyle risk duyarlılığının azalmasıyla yükselirken, Euro, politika yapıcıların gelecek haftaki Avrupa Merkez Bankası toplantısında 50 baz puanlık faiz artışına açık kapı bırakmasına rağmen geriledi.

First Republic Bank ve UBS'in kazançlarının ardından finansal sistemin sağlığına ilişkin endişelerin yeniden ortaya çıkmasıyla ABD dolar endeksi en son %0,2 artışla 101,48 seviyesinde.

Pazartesi günü First Republic Bank'ta mevduatların düştüğüne dair haberler, istikrar risklerinin tamamen ortadan kalkmadığını hatırlatırken, UBS, düşen rakibi Credit Suisse'i yutmaya hazırlanırken çeyrek gelirinde %52'lik bir düşüş bildirdi.

Japon yeni gibi güvenli liman para birimleri de, Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Kazuo Ueda'nın politikayı değiştirmek için acele etmediğinin sinyalini vermesine rağmen yükseldi. Cuma günü sona erecek olan bu haftaki BOJ toplantısı, Ueda'nın görevdeki ilk toplantısı olacak.

Yen %0,1 artışla dolar başına 134,08 seviyesine yükselirken, daha önce sekiz yılın en düşük seviyesi olan 148,635'i gördükten sonra %0,3 artışla euro başına 147,84 seviyesine yükseldi. Euro dolar karşısında %0,2 civarında değer kaybetti ancak Nisan ayında %1,7 ve Mart başından bu yana %4'ün üzerinde artış göstererek 1,10 doların üzerinde tutunmaya devam etti.

ECB yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, Politico'ya verdiği demeçte 50 bp'lik bir faiz artırımının masadan kalkmadığını ve kararın Mayıs ayındaki toplantıdan iki gün önce açıklanacak enflasyon rakamları başta olmak üzere verilere bağlı olacağını söyledi.

Fransız ECB politika yapıcısı Francois Villeroy de Galhau ise Le Figaro'ya verdiği bir röportajda daha fazla artırımın sayı ve boyut olarak sınırlı olması çağrısında bulunarak farklı bir görüşe sahip gibi görünüyordu, ancak piyasalar daha fazla artırımın beklendiği gerçeğine odaklandı.

Vadeli işlem fiyatlamaları, ECB'nin 25 bp'lik bir artış yapma olasılığının yaklaşık 2/3'üne ve 50 bp'lik daha büyük bir artış yapma olasılığının 1/3'üne işaret ediyor. İsviçre frangı, güvenli liman olarak nitelendirilmesinden faydalanarak güçlenen dolar karşısında %0,1 yükseldi.

Sterlin %0,2 düşüşle 1,2463 dolar olurken, bu ayın başında ulaştığı 10 ayın en yüksek seviyesi olan 1,2545 dolara yakın seyretti.

Avustralya doları, traderların Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verilerini beklemesi nedeniyle 0,6654$'a gerilerken, kivi 0,6152$'da kaldı.
 

İlgili Haberler