Bayram sonrası yeni haftada piyasalar neleri bekliyor?

Bayram sonrası yeni haftada piyasalar neleri bekliyor?

9 günlük uzun bayram tatili sonrası yoğun bir hafta başlıyor. Beklenen veriler arasında işsizlik, bütçe dengesi, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD perakende satışlar öne çıkıyor.

A+A-

Tatil sonrası haftanın ilk günü yurt içinde işgücü istatistikleri ve Merkezi Yönetim bütçe dengesi rakamları takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD New York Fed imalat endeksi, perakende satışlar ve NAHB konut piyasası endeksi öne çıkıyor.

Öne Çıkan Başlıklar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı.

İran, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna yönelik saldırısına cevap olarak İsrail’e düzinelerce insansız hava aracı ve füzelerin ateşledi. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, “İşgalci İsrail’e ait önemli birçok askeri hedef, ateşlenen füzeler ve insansız hava araçları ile başarılı bir şekilde hedef alınarak imha edildi" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İran’ın gece boyunca İsrail’e düzenlediği insansız hava aracı ve füze saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, "Durdurduk, engelledik, birlikte kazanacağız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e gece saatlerinde düzenlediği saldırının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ABD’nin İran’a yapılacak herhangi bir karşı saldırıya müdahil olmayacağını söylediği bildirildi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail Savaş Kabinesi’nin saldırının ardından İran’a verilecek karşılık konusunda karara varamadığı aktarıldı.

Orta Doğu’da gerilimi azaltmak için tüm ülkeleri sorumluluk almaya çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir” dedi.

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Mısır'ın kredi notunu teyit ederken, görünümünü yukarı yönlü revize etti.

Arjantin'de tüketici fiyatları Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 11,0 ile piyasa beklentilerinin ve bir önceki ayın bir miktar altında gerçekleşti ve üst üste üçüncü ayda da yavaşladı. Analistler bir önceki ay yüzde 13,2 artan tüketici fiyatlarında yüzde 12,0 artış bekliyorlardı.

ABD'de enerji şirketlerinin faaliyette bulunan petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı üst üste dördüncü haftasında da geriledi.

Goldman Sachs 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefini 2300 dolar/ons'tan 2700 dolar/ons seviyesine yükseltti.

Çin Merkez Bankası, vadesi gelen orta vadeli kredileri çevirirken beklendiği gibi politika faizini (MLF) değiştirmedi ve bankacılık sisteminden bir miktar nakit çekti.

ECB Yönetim Konrseyi üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleyi kazandığından giderek daha fazla emin olduğunu ve bunun da Haziran ayında bir faiz indirimi olasılığını artırdığını söyledi.

İngiltere ve ABD, dünyanın en büyük iki metal borsasını mevcut yasaklar kapsamına alarak, yasaklanmış Rus metal ihracatını daha sıkı bir şekilde engellemek için ortak hareket edeceklerini duyurdular.

Londra Metal Borsası (LME) Cumartesi günü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle uygulanan yeni ABD ve İngiltere yaptırımlarına uymak için 13 Nisan ve sonrasında üretilen Rus metallerini sisteminden yasakladı.

Şirket Haberleri

Anadolu Sigorta'nın ilk çeyrekte brüt prim üretimi %80 artışla 16,5 milyar TL oldu.

Apple'ın küresel iPhone sevkiyatları %9,6 düştü.

Beşiktaş, Portekizli Teknik Direktör Fernando Santos ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Çan2 Termik, ABD'nin Florida eyaletinde kurulu Denarius Pumping Services LLC'nin %65'ne tekabül eden  hisseleri toplam 5,2 Mn USD bir bedel karşılığında satın alınmasına yönelik hisse satın alma sözleşmesi imzaladı. 

Ford Otosan, yurt dışında borçlanma aracı ihracı için BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc ve Société Générale'i yetkilendirdi.

Pasifik Eurasia Lojistik, Metrans Danubia A.S. Slovakya ile İstanbul/Halkalı-Avrupa ve tersi yönde tren seferlerinin başlatılmasını içeren sözleşme imzaladı.

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Şubat ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mart ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi verilerini açıklayacak (11.00).

Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz ve 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalelerinin yanı sıra, 2 yıl vadeli altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışını yapacak.

Yurt Dışı Gündem

Hindistan'dan Mart ayına ilişkin toptan fiyatlar verileri gelecek (09.30).

İsviçre'nin Mart ayı üretici ve ithal fiyatları verileri yayımlanacak (09.30).

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Japonya Merkez Bankası (BoJ) Konferansı kapsamında düzenlenen "Ekonomik Büyümenin Anahtarı Olarak İşyerinde Cinsiyet Çeşitliliğİ" başlıklı panele katılacak (09.30).

İspanya Ekonomi Bakanı Carlos Cuerpo Madrid'deki bir etkinlikte konuşacak (10.00).

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin Mart ayı rakamları açıklanacak (12.00).

İngiltere Merkez Bankası (BoE Başkan Yardımcısı Sarah Breeden, Innovate Finance Küresel Zirvesi'nde "Ödeme İnovasyonuna Genel Bakış" başlıklı panelin açılış konuşmasını yapacak (14.15).

Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları gayrı resmi toplantısı gerçekleştirilecek.

ABD'de New York Fed imalat endeksi ve Mart ayına ilişkin perakende satış rakamları aynı saatte yayımlanacak (15.30).

Kanada'nın Şubat ayı imalat sipariş ve stokları açıklanacak (15.30).

ABD'den takip edilecek diğer veriler, işletme stokları ve NAHB konut piyasası endeksi olacak (17.00).

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Yemen konusunu görüşmek üzere toplanacak (17.00).

Meksika Maliye Bakanı Rogelio Ramirez de la O, IMF-Dünya Bankası Haftası'nın açılış etkinliğinde konuşacak (18.30).

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels’e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödediği suçlamasıyla hakkında açılan ceza davasının ilk duruşması jüri seçimiyle başlayacak.

ABD Başkanı Joe Biden, Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudan ve Çekya Başbakanı Petr Fiala'yı Beyaz Saray'da kabul edecek.

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

Borsa İstanbul'da 15 hisse senedinin işlemlerinde uygulanan tedbirler yarın (15 Nisan) kalkıyor

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

15 Nisan'da hareketli olması beklenen ARCLK, AKBNK, TUPRS ve TAVHL hisselerinde teknik görünüm

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

Borsa İstanbul'da bayram tatili sonrası bilanço açıklayacak şirketlere dikkat

İlgili Haberler