BBVA’nın Garanti pay alımı ile ilgili yeni açıklama

BBVA’nın Garanti pay alımı ile ilgili yeni açıklama

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres, Expansion gazetesine BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki gönüllü pay alım teklifini değerlendirdi. Torres, Garanti'de pay alımının hissedarlara değer yaratacağını ifade etti.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres, Expansion gazetesine verdiği demeçte, İspanyol bankanın Garanti Bankası’da sahip olmadığı yüzde 50,15’lik hisseyi devralmasının hissedarlar için “şüphesiz bir değer anlamına geleceğini” söyledi.

Torres anlaşmanın, BBVA’nın hisse başına karını yüzde 14 oranında yükseltecek ve dolayısıyla temettü oranını da artıracağını söyledi.

Satın almanın bankanın sermaye fazlasını “mükemmel şekilde kullandığını” gösterdiğini belirten Torres, Türkiye’deki kısa vadeli kırılganlıkların zaten büyük ölçüde varlık fiyatlarına ve liranın değer kaybına yansıdığını belirtti. 

BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar vermişti.

BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirlemişti.

Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak.

Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlenmişti.

BBVA açıklamasında satın alımın finansal etkilerinin teklifi kabul etmeye ve paylarını satmaya karar veren Garanti pay sahiplerinin yüzdesine bağlı olacağını bildirmişti.

Açıklamada işlem sonucu BBVA’nın çekirdek ana sermaye oranında yaklaşık -46 baz puanlık azami bir etki, 2020 hisse başı karda yaklaşık yüzde 13,7 artış ve hisse başına mali defter değerinde yaklaşık yüzde 2,3 artış öngörüldüğü bildirilmişti.