Beyaz Saray Sรถzcรผsรผ Sean Spicer, “Bu belgelerin orijinal olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ teyit edemem, ancak biliyorsunuz bunlarฤฑn hepsi รถnceki yรถnetim dรถneminde oldu” ifadelerini kullandฤฑ.
Spicer, Beyaz Saray’daki gรผnlรผk basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda ฤฐran botlarฤฑnฤฑn engellediฤi Amerikan gemisinden Wikileaks’in sฤฑzdฤฑrdฤฑฤฤฑ belgelere, Guantanamo’daki son durumdan Rusya ile ilgili tartฤฑลmalara kadar birรงok konuda deฤerlendirmelerde bulundu.
Spicer, Wikileaks’in yayฤฑnlamaya baลladฤฑฤฤฑ belgelerle ilgili yorumunda, “Bu belgelerin orijinal olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ teyit edemem, ancak biliyorsunuz bunlarฤฑn hepsi รถnceki yรถnetim dรถneminde oldu” ifadelerini kullandฤฑ.
‘GรVENLฤฐฤฤฐMฤฐZฤฐN ALTINI OYUYOR’
“Bu sฤฑzฤฑntฤฑlar รผlkemizin, gรผvenliฤimizin ve huzurumuzun altฤฑnฤฑ oyuyor” diyen Spicer, ortaya dรถkรผlen bilgi ve belgelerin Amerikan ulusal istihbarat ve ulusal gรผvenliฤini doฤrudan ilgilendirebilecek hassas unsurlar olduฤuna dikkat รงekti.
WikiLeaks, รถnceki gรผn yayฤฑnlamaya baลladฤฑฤฤฑ belgelerde, CIA’nฤฑn dรผnya รงapฤฑnda yรผrรผttรผฤรผ siber operasyonlarda kullandฤฑฤฤฑ araรง ve yรถntemlerin yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ ileri sรผrmรผลtรผ.
‘TRUMP’IN RUSYA ฤฐLฤฐลKฤฐSฤฐ HAKKINDA DELฤฐL YOK’
Trump’ฤฑn yakฤฑn ekibinin seรงim kampanyasฤฑ dรถneminde Rusya ile irtibatlฤฑ olup olmadฤฑฤฤฑna iliลkin tartฤฑลmalarla ilgili bir soru รผzerine Beyaz Saray Sรถzcรผsรผ, “ลimdiye kadar istihbarat topluluฤu bรถyle bir irtibatฤฑn olduฤuna dair tek bir somut delil ortaya koymadฤฑ. Ancak medyada birbirinin tekrarฤฑ bir sรผrรผ yalan haberi gรถrmeye devam ediyoruz” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
Spicer, eski Ulusal ฤฐstihbarat Direktรถrรผ James Clapper’ฤฑn “Somut delil bulamadฤฑk” aรงฤฑklamasฤฑ yaptฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatarak “medyanฤฑn konuyu suistimal etmeye รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ” savundu.
‘ฤฐRAN’IN TAVRI PROVOKATฤฐF’
ฤฐran’ฤฑn engellediฤi Amerikan keลif gemisiyle ilgili soruya cevap veren Spicer, Tahran yรถnetimini hedef aldฤฑ ve ABD Savunma Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn (Pentagon) gerekli tedbirleri alacaฤฤฑna iลaret etti.
“Baลkan (Donald Trump) yaลanan olayฤฑn farkฤฑndadฤฑr ve bunun tolere edilmeyecek provokatif bir eylem olduฤu noktasฤฑnda nettir. Pentagon da buna iliลkin uygun adฤฑmlarฤฑ atmak iรงin geliลmeleri izliyor” ลeklinde konuลan Spicer, konunun yakฤฑn takipรงisi olduklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Pentagon, Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’nda ฤฐran botlarฤฑnca, รผlkenin “USS Invincible” askeri keลif gemisine yรถnelik รถnleme yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ bildirmiล ve olayฤฑ “gรผvenli ve profesyonel olmayan bir yakฤฑnlaลma” ลeklinde tanฤฑmlamฤฑลtฤฑ.
GUANTANAMO POLEMฤฐฤฤฐ
Spicer, Trump’ฤฑn, Obama dรถneminde salฤฑverilen Guantanamo tutuklularฤฑnฤฑn yeniden savaล alanฤฑna dรถndรผklerine iliลkin aรงฤฑklamasฤฑyla ilgili soruya da yanฤฑt verdi. Trump’ฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn doฤru olduฤunu savunan Spicer, “Guantanamo’daki tutuklularฤฑn gรถnderilmesinin terรถrle mรผcadeleye zarar verdiฤi” gรถrรผลรผnรผ dile getirdi.
Eski baลkanlardan George W. Bush dรถneminde mahkeme kararฤฑyla birรงok tutuklunun gรถnderildiฤini kaydeden Spicer, Obama dรถneminde ise bu konunun siyasi bir รถncelik haline getirilerek “Guantanamo’yu kapatacaฤฤฑm” vaadine dรถnรผลtรผrรผldรผฤรผnรผ, ancak bunun da gerรงekleลtirilemediฤini belirtti.
YENฤฐ SAฤLIK REFORMU
Basฤฑn toplantฤฑsฤฑnฤฑn bir bรถlรผmรผnde yeni saฤlฤฑk sistemi yasa tasarฤฑsฤฑyla ilgili deฤerlendirmeler yapan Spicer, yeni tasarฤฑnฤฑn vatandaลlarฤฑn saฤlฤฑk harcamalarฤฑnฤฑ dรผลรผrmeyi amaรงladฤฑฤฤฑnฤฑ ve bu haliyle Kongreden geรงeceฤine inandฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.







