Biden’ın enflasyon azaltma tasarısına onay çıktı

Biden’ın enflasyon azaltma tasarısına onay çıktı

Kasımda gerçekleştirilecek ara seçimler öncesinde ABD Başkanı Joe Biden önemli bir kazanım elde etti, enflasyon azaltma tasarısına onay çıkarmayı başardı.

A+A-

ABD Senatosu, kasımda düzenlenecek ara seçimler öncesinde ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin sunduğu büyük ekonomi paketini onayladı.

Financial Times'ın haberine göre tasarının, Senato'dan 51’e karşı 50 oyla geçmesi Biden'ın önemli bir siyasi zafer kazandığı anlamına geliyor.

Sözcü'nün haberine göre Cumhuriyetçilerin tamamı, Enflasyon Azaltma Yasası olarak bilinen,iklim, vergi ve sağlık gibi farklı alanlara kaynak sağlamayı içeren yasa tasarısına karşı oy kullandı. Oylar parti çizgisi doğrultusunda bölündü ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris eşit biçimde ayrılan Senato'da karar verici oyu kullandı.

Tasarının yasa haline gelmeden önce ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmesi ve ABD Başkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Enflasyon Azaltma Yasası ile iklim ve temiz enerji girişimlerine 369 milyar dolar ayrılacak.

Paket ayrıca, hükümetin reçeteli ilaç fiyatlarını düşürmek için pazarlık yapmasına olanak tanıyan önlemleri, büyük şirketlere yönelik yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi uygulamasına dair bir hükmü ve hisse geri alımlarında yüzde 1'lik yeni bir vergi uygulamasını da içeriyor.

Tasarı kapsamında 430 milyar dolar karbon salınımını düşürmek için atılan adımlarda ve sağlık hizmetinde kullanılacak. Yasa doğrultusunda 10 yıl içinde 740 milyar dolarlık gelir oluşturulması hedefleniyor.

İş çevreleri ve Cumhuriyetçiler, yatırımları baskı altına alacağı ve ABD'li ihracatçılara zarar vereceğini savunarak yüzde 15'lik asgari vergi uygulamasına sert biçimde karşı çıktı.

Öte yandan Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer tasarıyı 21. yüzyılın belirleyici yasama başarılarından biri diye niteledi. Schumer, “Tasarımız enflasyonu düşürüyor, maliyetleri azaltıyor, iyi ücretli milyonlarca iş yaratıyor ve ABD tarihindeki en cesur iklim paketi” ifadelerini kullandı.

Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi'nin (NRDC) başkanı Manish Bapna tasarının geçişini memnuniyetle karşılayarak, “Senato iklim tarihine geçti. Bu, ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele için şimdiye kadar attığı en önemli adım” dedi.

Beyaz Saray'ın desteklediği yasa, sağlık bakım maliyetlerini düşürmeyi, iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi ve ABD vergi kanununu revize etmeyi amaçlıyor. Y

asa enerji güvenliği, iklim değişikliğinin azaltılması ve sağlık hizmetlerine 400 milyar dolardan fazla yatırım yapılmasını öneriyor.

Ayrıca, ilaç fiyat reformu ile federal hükümetin yılda 288 milyar dolar tasarruf sağlaması öngörülüyor.

ABD enflasyonu haziran ayında yüzde 9,1'e ulaşmıştı. Bu rakam 40 yıldan fazla süredir görülen en yüksek yıllık enflasyon olarak kayda geçti.

Diğer yandan yüksek enflasyon nedeniyle ABD Merkez Bankası (Fed) yılın başından bu yana politika faizlerini artırmaya başlamıştı. Buna ekonomideki diğer problemler de eklenince ABD ekonomisi art arda iki çeyrekte de daralarak resesyona girmişti.

Tasarıdaki temel iklim önlemleri ise şu şekilde:

– Metan cezası: 2024'te federal sınırları aşan metan emisyonlarının ton başına 900 dolar, 2026'da ton başına 1500 dolar ceza uygulanacak.

– Karbon yakalama ve depolama vergi indirimi ton başına 50 dolardan 85 dolara çıkarılıyor.

– Güneş panelleri, rüzgar türbinleri, piller, jeotermal santraller ve gelişmiş nükleer reaktörler için 10 yıl boyunca vergi indirimleri dahil 30 milyar dolar ayrılacak.

– Özellikle dezavantajlı topluluklarda temiz enerji projelerini desteklemek amacıyla oluşturulacak “yeşil banka” için 27 milyar dolar ayrılacak.

– Tarım sektöründeki emisyonları azaltmak için 20 milyar dolar oluşturulacak.

– Amerikalıların enerji tasarruflu evler satın alması ya da tadilat yaptırması için 9 milyar dolarlık iskonto uygulanacak.

– Düşük gelirli ve beyaz olmayan toplulukları desteklemek için 60 milyar dolar destek paketi oluşturulacak. Söz konusu destek sıfır emisyonlu teknoloji ve araçlar, otoyol kirliliğini azaltma, otobüs istasyonları ve dezavantajlı grupların yakınlarında gerçekleştirilecek diğer altyapılar için kullanılacak hibeleri içeriyor.

– Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji teknolojileri üreten tesisler üretmek için gerçekleştirilecek yatırımlara 10 milyar dolarlık vergi indirimi uygulanacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler