Borç tavanı sorunu aşıldı Asya borsalarında risk iştahı yükseldi

Borç tavanı sorunu aşıldı Asya borsalarında risk iştahı yükseldi

ABD borç anlaşması güveni canlandırırken Asya hisseleri çoğunlukla yükseldi.

A+A-

Asya hisse senetleri Salı günü, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisinin büyük bir borç temerrüdünü önleyeceği ve çoğu varlık sınıfında duyarlılığı artıracağı beklentisiyle çoğunlukla yükseldi.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi, ABD hisselerinin Pazartesi günü Anma Günü tatili nedeniyle kapalı olmasının ardından Salı günü erken saatlerde %0,4 yükseldi. Endeks bu ay şimdiye kadar %1,3 düşüş gösterdi.

Avustralya hisseleri %0,03 yükselirken, Nikkei hisse senedi endeksi, ABD borç anlaşmasına ilişkin iyimserlik ve ülkenin ihracatçılarına yardımcı olan daha zayıf bir yen ile Japon göstergesinin 33 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından biraz soğuyarak %0,28 düştü.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,31 yükselirken, Çin'in CSI300 Endeksi %0,06 düştü.

Asya ticaretinde, tahvil tüccarlarının Washington'un borçlanma limitini askıya alma anlaşmasını memnuniyetle karşılamasıyla uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri Salı günü yükseldi.

Yaşanan sevince rağmen, yatırımcılar piyasaların bu yıl tehlikeyi atlatmadığını söylüyor.

Sidney'deki broker Ord Minnett'in danışmanı James Rosenberg, "ABD borç tavanı müzakerelerinde kötü bir sonuç aldı, devlet borcunda hala büyük bir artış var ve harcamalarda gerçek bir kesinti yok ama şimdilik baskıyı hafifletti," dedi ve ekledi:

"Tahvil piyasaları ile hisse senetleri arasında hala büyük bir kopukluk var. Tahvil piyasası, önümüzdeki yıl ABD'nin resesyona girme olasılığının %70'in üzerinde olduğunu ima ediyor. Bu sinyaller, dirençli hisse senedi piyasasıyla tam bir tezat oluşturuyor."

Anlaşma, harcamaların sınırlandırılması ve hükümet programlarında kesintiye gidilmesi karşılığında borç tavanını Ocak 2025'e kadar askıya alıyor.

Temsilciler Meclisi ve Senato'daki dar marjlar, tasarının geçmesi için her iki taraftan da ılımlıların destek vermesi gerektiği anlamına geliyor.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri Tokyo'daki işlemlerin açılışında 6 baz puan düşerek %3,7596'ya geriledi. Otuz yıllık tahvil getirileri 5,5 baz puan düşerek %3,9207'ye geriledi.

Pazartesi günü ABD nakit piyasaları kapalıyken, S&P 500 e-minis borç anlaşmasına verilen olumlu tepkiyi yansıtarak %0,32 artış gösterdi.

Borç anlaşmasının onay için Kongre'ye gitmesiyle birlikte JB Were analistleri önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde 600 milyar dolar değerinde tahvil ihracı olabileceğini söyledi.

"Bono ihracı ile bankacılık sisteminden likidite çekilirken, bunun daha geniş piyasalar üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Bazı tahminler bunun finansal koşullar açısından 25 baz puanlık bir faiz artışına eşdeğer olabileceğini gösteriyor," diye yazdı yatırım şirketinin analistleri Salı günkü bir notta.

Dolar Salı günü yen karşısında %0,02 artışla 140,47 seviyesine yükselerek Pazartesi günü ulaştığı yılın en yüksek seviyesi olan 140,91'in hemen altında yer aldı.

Euro, bir ay içinde %2,78 değer kaybederek %0,1 artışla 1,0714 dolar olurken, doları diğer büyük ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan bir sepete karşı takip eden dolar endeksi 104,23'e gerileyerek iki aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Çin yuanı karşısında da altı ayın zirvesine yakın bir seviyede işlem gördü.

ABD ham petrolü %0,3 artışla varil başına 72,89 $'a yükseldi. Brent ham petrolü varil başına 77,05 dolara düştü.

Altın, spot fiyatın ons başına 1.942,39$ olmasıyla hafifçe geriledi.

Bu haber toplam 670 defa okunmuştur
İlgili Haberler