ABD'nin borç tavanı krizinin çözülmesiyle risk iştahı arttı, dolar gevşedi

ABD'nin borç tavanı krizinin çözülmesiyle risk iştahı arttı, dolar gevşedi

ABD doları önemli para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında geriledi, ancak ABD borç tavanına ilişkin bir anlaşmanın risk duyarlılığını artırmasının ardından iki ayın zirvesinden uzaklaşmadı. Anlaşma Kongre'de zorlu bir yolla karşı karşıya kalabilir.

A+A-

ABD para birimini altı büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi %0,125 düşüşle 104,17'ye gerileyerek Cuma günü ulaştığı iki ayın en yüksek seviyesi olan 104,42'den uzaklaştı. Endeks ayı %2,5'lik bir kazançla tamamlamaya hazırlanıyor.

Bir avuç aşırı sağcı Cumhuriyetçi milletvekili Pazartesi günü yaptıkları açıklamada ABD'nin 31.4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltecek bir anlaşmaya karşı çıkacaklarını söyledi.

Muhalefet, Demokrat Başkan Joe Biden ve Kongre'nin önde gelen Cumhuriyetçi üyesi Kevin McCarthy'nin, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi ve Demokratların kontrolündeki Senato'dan, muhtemelen önümüzdeki Pazartesi gününe kadar, sınıra ulaşılmadan önce paketi geçirmek için karşılaşacakları engelleri vurguluyor.

New York'taki Bannockburn Global Forex'in baş piyasa stratejisti Marc Chandler, "Sanki ABD'deki iki siyasi parti bir tavuk oyunu oynuyor ve diğer tarafı teslim olmaya cesaretlendiriyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine de daha yüksek bir borç tavanı ve 24 mali yılı bütçesinde harcamaların bir miktar azaltılması orta yol olarak görülüyor."

99 sayfalık tasarı borç limitini 1 Ocak 2025'e kadar askıya alarak milletvekillerinin siyasi açıdan riskli olan bu konuyu Kasım 2024'teki başkanlık seçimlerinin sonrasına bırakmalarına olanak tanıyor. Ayrıca önümüzdeki iki yıl boyunca bazı hükümet harcamalarını da sınırlandıracak.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Cuma günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin 5 Haziran'a kadar borç tavanını arttırmaması halinde hükümetin temerrüde düşeceğini söyledi. Yellen daha önce temerrüdün 1 Haziran gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini söylemişti.

Commonwealth Bank of Australia'da döviz stratejisti olan Carol Kong, ABD hükümetinin temerrüde düşmesine ilişkin belirsizliğin Kongre anlaşmayı yasalaştırana kadar devam edeceğini söyledi.

Kong "Borç tavanı sorunlarının yarattığı dalgalanmanın dışında, Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentiler yakın vadede doların yükselmesini sağlayacak gibi görünüyor." dedi.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Haziran ayında 25 baz puanlık bir artış ihtimalini %60 olarak fiyatlarken, bu oran bir hafta önce %26 idi.

Daha uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri Salı günü Asya'da borç tavanı anlaşmasıyla yükseldi.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri Tokyo'daki işlemlerin açılışında 6 baz puan düşerek %3,7596'ya geriledi. Otuz yıllık tahvil getirileri 5,5 baz puan düşerek %3,9207'ye geriledi. Tahvil fiyatları yükseldiğinde getiriler düşer.

Bu arada, Euro %0,09 artışla 1,0715$'dan işlem görürken, sterlin de %0,11 artışla 1,2365$'dan işlem gördü.

Pazartesi günü dolar başına 140,91 ile altı ayın en düşük seviyesini gören yen %0,28 güçlenerek dolar başına 140,06 seviyesine yükseldi.

CBA'dan Kong, yenin ABD'nin temerrüdü önleyeceğine dair iyimserlikle baskı altında kaldığını, dolar/yen'de daha keskin bir yükselişin Japon yetkilileri harekete geçirebileceğini söyledi.

Kong "Japon yetkililerin söylemleri artarsa, (yen) önümüzdeki haftalarda aniden güçlenebilir. O zamana kadar, yüksek ABD Hazine getirileri ve BoJ'un sıkılaştırma beklentilerinin zayıf olması USD/JPY'yi yükseltebilir." dedi.

Avustralya doları %0,14 artışla 0,655 dolara yükselirken, kivi %0,08 artışla 0,606 dolara yükseldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından Türk lirası daha da değer kaybederek dolar başına 20,16 ile rekor düşük seviyeye geriledi.

İlgili Haberler