Borsada yüzler ne zaman gülecek?

Borsada yüzler ne zaman gülecek?

BİST 100 Endeksi denge arayışında. Son bir haftada zayıf bir performans gösteren endekste bugün ne olacak, beklentiler nedir? Ünlü Menkul, A1 Capital ve Alnus Yatırım'ın analistleri değerlendirdi

A+A-

BIST 100 Endeksi 5 Mart 2024'te  8860.52'den kapandı. Bir tepki olasılığı var mı?

Merkez Bankası kredi büyüme sınırlarını düşürdü: Borsa İstanbul'da etkisi ne olacak?

Fed Başkanı Powell'ın Konuşması: Piyasaları nasıl etkileyecek?

Borsa İstanbul güne yoğun bir gündem ve çok sayıda yanıtlanması beklenen soru ile başlayacak. Son bir haftadır süren BİST 100 Endeksi'ndeki geri çekilme yatırımcıyı tedirgin ederken 31 Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken hareketin ne yöne olacağına dair tahminler yürütülmeye çalışılıyor. Bununla birlikte Borsa İstanbul'da bugün yatay bir açılış bekleniyor.

Üç aracı kurumun beklenti ve tavsiyesi

Ünlü Menkul: 9 bin puan geçilmedikçe baskı artacak

Borsa İstanbul son birkaç gündeki zayıf performansının ardından dün denge bulma çabası sergilese de yukarı yönlü tepkilerin cılız kaldığını ve endeksin zayıflığa işaret eden bölgeden çıkamadığını gördük. Bu bölgeden çıkılabilmesi için ilk etapta 9000 puanın üzerinde kapanışlar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu gerçekleşmediği müddetçe sınırlı düzeltme baskısının sürmesi büyük bir sürpriz olmayacaktır. Teknik açıdan bakıldığında 8820 puan seviyesi ilk destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviyenin de aşağı yönlü geçilmesi şartları daha da zorlaştırabilir

A1 Capital: Tepki olasılığı artıyor

BIST 100 endeksinde dün hafif pozitif açılış sonrasında tepki denemeleri zayıf kalırken, kapanışa doğru artan satışlar ile gerileyen endeks %0.53 oranında değer kaybı ile 8860.52 seviyesinden günü tamamladı. Etkili olan satışların paralelinde teknik göstergelerde bozulma sürüyor. Ancak bazı kısa vadeli göstergelerin aşırı satım yani destek noktalarına yakın olması tepki olasılığını artırıyor. Diğer yandan son günlerde bankacılık endeksinde yaşanan değer kaybına rağmen Borsa İstanbul’un lokomotif endeksi olan sanayi endeksinin, destek noktalarının üzerinde tutunuyor olması da tepki hareketlerinin gerçekleşme olasılığını artıran diğer etken olarak değerlendiriliyor. Endekste etkili olabilecek tepki ataklarının ilk etapta sınırlı kaldığını görebiliriz. Bu nedenle kısa vadeli trade amaçlı açılacak pozisyonlar açısından kar-al veya zarar kes noktalarının daha yakın tutulmasını öneriyoruz.

Güne tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste 8638 ve 8917 bandını ilk destek ve direnç noktaları olarak takip edeceğiz. 8917 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler görmedikçe endekse temkinli bakışımızı koruyacağız. 8638 ara desteğinin kırılması durumunda ise kısa vade açısından daha önemli destek noktası olarak gördüğümüz ve bir önceki zirve konumunda olan 8562’e kadar geri çekilme beklenebilir.

Alnus Yatırım: Pozitif bir başlangıç 

Dün endekse en yüksek negatif etki ; Türk Hava Yolları, Şişe Cam ve Aselsan hisselerinden geldi. PBİST-100 Endeksi’nin, yeni güne pozitif bir başlangıç yapacağını düşünmekteyiz. Gün içerisinde; Fed Başkanı Powell’ın, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacağı 1.Yarıyıl Para Politikası sunumuna dair beklentilerle, küresel çapta yüksek oynaklık oluşabilir. İç piyasaların kapanışı sonrasında ise; AEFES ve ENKAI finansallarını izleyeceğiz.

 

İlgili Haberler