Bowman/Fed: Daha fazla faiz artırımı gerekebilir

Bowman/Fed: Daha fazla faiz artırımı gerekebilir

Fed Başkanı Michelle Bowman Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için muhtemelen faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekeceğini söyledi.

A+A-

Fed Başkanı Michelle Bowman, hala yüksek olan enflasyon, güçlü tüketici harcamaları, konut piyasasındaki toparlanma ve yüksek fiyatları beslemeye yardımcı olan işgücü piyasası göz önüne alındığında, Fed'in geçen ay faiz oranlarında yaptığı çeyrek puanlık artışı desteklediğini söyledi.

Kansas Bankacılar Birliği'ne sunulmak üzere hazırlanan konuşmasında, Fed'in faiz belirleme kurulu olan Federal Açık Piyasa Komitesi'ne atıfta bulunarak, "Enflasyonun FOMC'nin yüzde 2'lik hedefine doğru bir patikaya girmesi için muhtemelen ek faiz artışlarına ihtiyaç duyulacağını da bekliyorum" dedi.

Para politikasının "önceden belirlenmiş bir rotada" olmadığını ve verilerin gelecekteki kararları yönlendireceğini de söyledi.

Bowman sözlerinin devamında "Gelen veriler enflasyondaki ilerlemenin durduğuna işaret ederse, gelecekteki bir toplantıda federal fon oranını artırmaya istekli olmalıyız." şeklinde konuştu.

Bowman sık sık bazı meslektaşlarından daha şahin görüşler dile getirmesiye tanınan bir isim.

Haziran ayında yayınlanan tahminlerde, çoğu Fed politika yapıcısı yılı Fed'in Temmuz ayı sonundaki toplantısında belirlenen ayarın çeyrek puan üzerinde bir artışla %5,6 seviyesinde bitirmeyi bekliyordu.

Bowman'ın Cumartesi günü yaptığı konuşmada "faiz artışları" ifadesini çoğul olarak kullanması, Fed'in bundan daha yüksek bir faiz artışına ihtiyaç duyacağını düşündüğünü gösteriyor.

Son faiz artırımının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Eylül ayında yeni bir artırıma açık kapı bıraktı, ancak daha soğuk verilerin bir duraklamaya izin verebileceğinin de sinyalini verdi.

Bowman, yaygın olarak takip edilen tüketici fiyat endeksine göre geçen yılın ortasında %9 olan yıllık enflasyon oranının Haziran ayında %3'e gerilediğini ve enflasyon konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Bowman "Enflasyondaki son düşüş olumlu, ancak daha fazla faiz artışını ve federal fon oranının ne kadar süre kısıtlayıcı bir seviyede kalması gerektiğini değerlendirirken enflasyonun yüzde 2 hedefimize doğru anlamlı bir yolda olduğuna dair tutarlı kanıtlar arayacağım" dedi ve ekledi:

"Ayrıca tüketici harcamalarında yavaşlama ve işgücü piyasası koşullarının gevşediğine dair işaretleri de izleyeceğim."

Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı aylık istihdam piyasası raporu Haziran ayında işe alımların yavaşladığını ancak %3,5 olan işsizlik oranının hala düşük olduğunu gösterdi ve Bowman hala mevcut iş sayısının bu işleri dolduracak çalışan sayısından çok daha fazla olduğunu belirtti.

Bankalar ayrıca, faiz oranlarının düşük olduğu döneme kıyasla daha yavaş bir hızda da olsa hane halklarına ve işletmelere verdikleri kredileri artırmaya devam ederken, Mart ayındaki bankacılık çalkantısından bu yana kredilerde keskin bir daralma yaşanmadığını kaydetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler