Çin ile Rusya arasında sınır krizi patlak verdi

Çin ile Rusya arasında sınır krizi patlak verdi

Çin'in Moskova'daki büyükelçiliği, birkaç Çin vatandaşının ülkeye girişine izin verilmemesinin Rus yetkililer tarafından "acımasızca" ele alınmasını eleştirdi.

A+A-

Büyükelçilik Cuma günü Çin'in popüler sosyal medya platformu WeChat üzerinden yaptığı paylaşımda "Rusya'nın bu olaydaki acımasız ve aşırı kolluk kuvvetleri faaliyetleri Çin vatandaşlarının meşru hak ve menfaatlerini ciddi bir şekilde ihlal etmiştir" dedi.

Büyükelçilik, vatandaşlarından beşinin 29 Temmuz'da Rusya-Kazakistan sınırını geçmeye çalıştıklarında bir kontrol noktasında "dört saat boyunca defalarca sorgulandıklarını" söyledi. Elçiliğe göre bu kişilerin girişlerine izin verilmedi ve turist vizeleri iptal edildi.

Bu nadir eleştiri, Devlet Başkanları Xi Jinping ve Vladimir Putin'in geçen yıl ilan ettikleri "sınır tanımayan" dostlukla tam bir tezat oluşturuyor. Çin, Putin'in Ukrayna'yı işgalini kınamayı reddederek öne çıktı ve kuzey komşusuyla ikili ekonomik bağların istikrarlı bir şekilde güçlenmesini sağladı.

Büyükelçilik, yetkililerin olaya karışan kişiler tarafından sağlanan bir videoyu incelemesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, Federal Güvenlik Bürosu ve Federal Sınır Muhafaza Servisi'ne başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Çin elçiliği açıklamasına şöyle devam etti: "Bu durum Çin-Rusya dostluğunun büyük resmine ve iki ülke arasında giderek artan halklar arası dostane alışveriş eğilimine aykırıdır."

Putin ve Xi geçen yıl, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden günler önce Pekin'de yaptıkları ortak açıklamada ülkeleri arasındaki işbirliğinde "yasak bölge olmaması" konusunda mutabık kalmışlardı.

Çin Büyükelçiliği'nin paylaşımında kullanılan dil, ülkenin diplomatlarının Batılı ülkelere yönelik protestolarda kullandıkları dille daha uyumlu. Yazıda Rusya'dan "olayın nedenini açıklaması, kötü etkiyi ortadan kaldırmak için aktif önlemler alması ve gelecekte benzer olayların tekrarlanmamasını sağlaması" talep edildi.

Büyükelçilik, Rusya'nın "sınır muhafızlarının aşırı kolluk faaliyetlerine ilişkin daha ileri bir soruşturma yürütmesi ve Çin tarafına tatmin edici bir cevap vermesi" gerektiğini de sözlerine ekledi.

Söz konusu açıklamalar, TikTok'un Çin versiyonu olan Douyin'de yaklaşık bir milyon takipçisi olan Çinli bir influencer'ın Rusya-Kazakistan sınır kontrol noktasında yaşadığı çileyi anlatan bir video yayınlamasından günler sonra geldi ve Douyin "Şimdi Rusya ve Çin arasındaki geniş ve derin dostluğu daha iyi anlıyoruz" dedi.

Bu haber toplam 666 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler