Bugün gündemde neler olacak: Konut satış ve fiyat verileri diğerleri - 16 Kasım 2023

Bugün gündemde neler olacak: Konut satış ve fiyat verileri diğerleri - 16 Kasım 2023

Bugün, konut satışları ve fiyatları, "Finansal İstikrar Raporu", ABD sanayi üretimi takip edilecek

A+A-

Yurt içinde konut satışları ve fiyatları, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve haftalık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) verileri takip edilecek.

Ayrıca TCMB tarafından açıklanacak "Finansal İstikrar Raporu" da takvimde yer alıyor.

Yurt dışında ABD sanayi üretimi ve merkez bankası yetkililerinin konuşmaları izlenecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan’daki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 1 yıl aranın ardından ABD’nin San Francisco kentinde ilk kez yüz yüze görüştü.

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelere yönelik saldırıları için uluslararası soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi’ndeki insani duruma ilişkin sunulan 5. karar tasarısını kabul etti.

Goldman Sachs Group, ABD hisse senedi piyasalarında yukarı hareketin devam edeceğini öngören Wall Street bankaları arasına katıldı.

Atlanta Fed, GDPNow modeli ile oluşan ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini yüzde 2,1'den yüzde 2,2'ye çıktı.

Yeni Zelanda'da Ekim ayında konut fiyatlarında değişiklik olmazken, piyasanın seçimlerin geride kalmasıyla genel olarak daha hareketli olduğu belirtiliyor.

Çin'de yeni konut fiyatları Ekim ayında da düşüş gösterdi. Son 4 aydır düşen konut fiyatları, hükümetin destek tedbirlerinin ülkenin tüketicileri ve borç yüklü emlak sektörü üzerindeki kasveti kaldırmaya yetmediğini gösterdi.

 

-Yurt İçi Gündem-

Bloomberg HT, Kasım ayı için öncü güven endeksleri verilerini açıklayacak (09.55).

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonda, Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşülecek (10.00).

TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını açıklayacak. Özel sektörün dış borcu en son 155,3 milyar dolar seviyesine indi (10.00).

TÜİK, konut satış istatistiklerini duyuracak. Eylül ayında yıllık bazda yüzde 9,5 düşüşle 102 bin 656  adet konut satıldı (10.00). 

TÜİK ayrıca 2022 yılına ilişkin "Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması" sonuçlarını yayımlayacak (10.00). 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 'Finansal İstikrar Raporu'nu yayımlayacak (10.30).

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ATO Congresium'da düzenlenecek Travel Expo Ankara Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın açılışına katılacak (11.00).

İsveç Krallığı’nın NATO’ya kabulüne ilişkin protokol Dışişleri Komisyonu’nda görüşülecek (13.00).

TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00). 

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Konut satışlarının ardından bu kez konut fiyatları verileri takip edilecek. TCMB, Eylül ayına ilişkin konut fiyatlarını açıklayacak. En son fiyatlarda aylık yüzde 5,49, yıllık yüzde 90,26 artış görüldü (14.30). 

-Yurt Dışı Gündem-

Japonya'dan gelecek bir başka veri de hizmet aktivite endeksi olacak. Hizmet aktivitesinde en son aylık bazda yüzde 0,1 düşüş olurken, yıllık yüzde 1,9 artış yaşandı (07.30).

Hollanda'nın Eylül ayına ilişkin işsizlik oranı açıklanacak. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,7 seviyesinde bulunuyor (08.30). 

İtalya'nın dış ticaret rakamları yayımlanacak (12.00). 

İspanya Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, 4. Avrupa Yapay Zeka İttifakı Asamblesi'nin açılış konuşmasını yapacak (12.00).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Konseyi üyesi ve Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno, Lizbon'da bankacılık konferansının açılışını yapacak (12.30).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun 7. yıllık konferansında konuşacak (14.30).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Denetçisi Andrea Enria, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun 7. yıllık konferansı kapsamında düzenlenen panele katılacak (15.10).

ABD Merkez Bankası(Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun Yedinci Yıllık Konferansında "Banka Denetleme ve Düzenleme" paneline sanal olarak katılacak (15.10).

İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernández de Cos, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun yıllık konferansındaki sanal bankacılık etkinliğine katılacak (15.10).

ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi ve New York hizmet sektörü aktivite endeksi verileri yayımlanacak (16.30). 

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Cleveland Fed'in ev sahipliğini yaptığı hibrit 2023 Finansal İstikrar Konferansı açılış konuşmasını yapacak (16.30).

ABD'den takip edilecek önemli bir veri de sanayi üretimi olacak. Sanayi üretiminde en son yüzde 0,3 artış görüldü. Sanayi üretimiyle birlikte kapasite kullanımı da açıklanacak (17.15).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun 7. yıllık konferansı kapsamında düzenlenen konferansta konuşacak (17.15).

New York Fed Başkanı John Williams, New York Fed'in ev sahipliği yaptığı "2023 ABD Hazine Piyasaları Konferansı"nda konuşacak (17.25).

İngiltere Merkez Bankası(BoE) Yetkilisi Randall Kroszner, Cleveland Fed'in "2023 Finansal İstikrar Konferansı"nda konuşacak (18.00).

ABD'den izlenecek diğer veriler NAHB konut piyasası endeksi, Kansas Fed imalat endeksi olacak (18.00), 19.00).  

ABD'de her perşembe olduğu gibi doğal gaz stokları açıklanacak (18.30).

İngiltere Merkez Bankası(BoE) Piyasalar ve Bankacılık Başkan Yardımcısı Dave Ramsden, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun 7. Yıllık Konferansında açıklamalarda bulunacak (18.45).

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Cleveland Fed'in ev sahipliği yaptığı hibrit "2023 Finansal İstikrar Konferansı"nda konuşacak(20.00).

Filipinler Başkanı Ferdinand Marcos ile aralarında merkez bankası başkanı, maliye, bütçe ve ekonomik planlama bakanlarının da bulunduğu ekonomi yöneticileri, San Francisco'da Filipin Ekonomik Brifingi düzenliyor (20.00).

Günün son saatlerinde ABD'nin sermaye hareketleri verileri yayımlanacak.

Rusya Merkez Bankası(CBR) Başkanı Elvira Nabiullina, Duma'da üç yıllık para politikası raporuyla ilgili sunum yapacak.

Avrupa Birliği(AB) Dışişleri Konseyi (Kalkınma) Toplantısı gerçekleştirilecek.