Cari denge 1,5 yıl sonra ilk kez fazla verdi

Cari denge 1,5 yıl sonra ilk kez fazla verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari denge Ekim 2021'den bu yana ilk kez aylık fazla verdi.

A+A-

Türkiye ekonomisinde cari denge Haziran ayında 674 milyon dolar fazla verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi cari dengenin 300 milyon dolar fazla vermesi yönündeydi.

Cari dengede 2021 yılının Temmuz-Ekim döneminde aylık olarak cari fazla kaydedilmişti. Ekim ayında 4,1 milyar dolarla rekor fazla izlenmişti.

Haziran ayı itibariyle 12 aylık cari açık 56,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Mayıs ayında bu rakam 59,7 milyar dolar olmuştu.

Haziran ayında çekirdek denge olarak bilinen altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,6 milyar dolar fazla verdi.

Aynı dönemde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5,02 milyar dolar olurken bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4,2 milyar dolar oldu. 

Net hata noksanda rekor giriş

TCMB verilerine göre, Haziran'da doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar olarak kaydedildi.

Portföy yatırımları tarafında ise 1,8 milyar dolarlık net giriş görüldü. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senetlerinde 1,1 milyar dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında 46 milyon dolar net alış yaptığı izlendi.

Haziran ayında resmi rezervler, Mayıs ayındaki 16,6 milyar dolarlık azalışın ardından 11,2 milyar dolar artış kaydetti.

Net hata noksanda ise 3 ayın ardından yeniden fazla görüldü. Net hata noksan Haziran'da 5,5 milyar dolar giriş izlendi.

İlgili Haberler