ChatGPT'nin mimarı OpenAI'ın CEO'su Sam Altman kovuldu

ChatGPT'nin mimarı OpenAI'ın CEO'su Sam Altman kovuldu

ChatGPT'nin arkasındaki isim olan OpenAI, sürpriz bir kararla şirketin CEO'su Sam Altman'ı görevden aldı.

A+A-

ChatGPT'nin arkasındaki şirketin yönetim kurulu Cuma günü OpenAI CEO'su Sam Altman'ı kovdu. Bu gelişme birçokları için teknoloji endüstrisinde şoke etkisi yarattı.

OpenAI'nin Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati'nin geçici CEO olarak görev yapacağını belirten şirket, kalıcı bir CEO için resmi bir arama yürüteceğini de sözlerine ekledi.

OpenAI'nin blogunda, "Altman'ın ayrılışı, yönetim kuruluyla iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini engellediği sonucuna varan yönetim kurulu tarafından yapılan müzakereli bir inceleme sürecini takip ediyor" denildi.

Yönetim değişikliğinin bir parçası olarak yönetim kurulu başkanlığından istifa eden OpenAI başkanı ve kurucu ortağı Greg Brockman, Cuma günü geç saatlerde mesajlaşma platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şirketten ayrıldığını duyurdu. Brockman, "Bugünkü haberlere dayanarak istifa ediyorum" diye yazdı.

Ayrılmalar, ani yönetim değişikliğini şirket içi bir mesajdan ve şirketin halka açık blogundan öğrenen birçok çalışanı şaşırttı. Brockman, yönetim kurulunun kararını duyurudan birkaç dakika sonra öğrenen Altman ve kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi.

Eski adı Twitter olan X'te Brockman "Biz de hala tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. İyi olacağız. Yakında daha büyük şeyler olacak." şeklinde konuştu.

Şu anda dört kişiden oluşan yönetim kurulu, OpenAI'de hissesi bulunmayan üç bağımsız direktör ve Baş Bilim İnsanı Ilya Sutskever'den oluşuyor.

Microsoft tarafından milyarlarca dolar ile desteklenen ve kar amacı gütmeyen bir girişimin yönetim kurulunda yer almayan OpenAI, geçtiğimiz Kasım ayında ChatGPT'yi piyasaya sürerek üretken yapay zeka çılgınlığını başlattı. Sohbet robotu dünyanın en hızlı büyüyen yazılım uygulamalarından biri haline geldi.

Veri yığınları üzerinde eğitilen üretken yapay zeka, insan benzeri içerikler oluşturarak kullanıcıların dönem ödevlerini hazırlamalarına, fen ödevlerini tamamlamalarına ve hatta roman yazmalarına yardımcı olabilir. ChatGPT'nin lansmanından sonra, devletlerin düzenleyici birimleri bu yeni teknolojiye yetişmek için çabaladı: Avrupa Birliği yapay zeka yasasını revize etti ve ABD yapay zekada düzenleme çabalarını başlattı.

Y Combinator'ı yöneten Altman, seri bir girişimci ve yatırımcı. Bu yıl dünyayı gezerken OpenAI'nin ve çılgınca popüler olan üretken yapay zeka teknolojisinin yüzü oldu.

Altman, OpenAI'nin blogunu yayınlamasından kısa bir süre sonra X'te paylaşımda bulundu ve şu sözleri kaydetti: "OpenAI'de geçirdiğim zamanı çok sevdim. kişisel olarak benim için ve umarım biraz da dünya için dönüştürücü oldu. en önemlisi de bu kadar yetenekli insanlarla çalışmayı sevdim."

Tesla için çalışmış olan Murati, 2018 yılında OpenAI'ye katıldı ve daha sonra baş teknoloji sorumlusu oldu. ChatGPT de dahil olmak üzere ürün lansmanlarını denetledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, duyurudan sonra Cuma günü öğleden sonra yapılan acil bir toplantıda Murati çalışanları sakinleştirmeye çalıştı ve OpenAI'nin Microsoft ile ortaklığının istikrarlı olduğunu ve CEO Satya Nadella da dahil olmak üzere destekçisinin yöneticilerinin girişime olan güvenlerini ifade etmeye devam ettiklerini söyledi.

Yazılım üreticisinin bir sözcüsü Cuma günü Reuters'e yaptığı açıklamada, "Microsoft, yapay zekanın bu yeni çağını müşterilerimize sunarken Mira ve ekibine olan bağlılığını sürdürüyor" dedi.

Microsoft'un web sitesinde yayınlanan bir açıklamada Nadella şunları söyledi: "OpenAI ile uzun vadeli bir anlaşmamız var. Birlikte bu teknolojinin anlamlı faydalarını dünyaya sunmaya devam edeceğiz."

Bu haber toplam 783 defa okunmuştur
İlgili Haberler