CHP, Seçim Yasası'nın 4 maddesini AYM'ye taşıdı

CHP, Seçim Yasası'nın 4 maddesini AYM'ye taşıdı

CHP, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nın dört maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

A+A-

CHP, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nın dört maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

AKP ve MHP'nin ortak imzasıyla Meclis'e sunulan ve geçtiğimiz günlerde yasalaşan Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğinde, ittifak partilerinin milletvekillerinin hesaplanma sisteminde yenilik öngörülüyor. Yasa ile il ve ilçe seçim kurullarında "en kıdemli hakim"in görev alması zorunluluğu kaldırılıyor. Ayrıca cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf tutuluyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre CHP grubu, yasanın seçim kurullarını düzenleyen 5 ve 6, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11 ve seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören 12'nci maddelerinin yürürlüğünün durdurulmasını ve iptalini istedi. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, şu görüşlere yer verildi:

"7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 5, 6, 11 ve 12'nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikler (il ve ilçe seçim kurullarında görev alan hakimlerin kıdem esası yerine ad çekme usulüyle belirlenmesi ve mevcut kurulların üç ay içinde getirilen değişikliğe istinaden yeniden teşekkül ettirilmesi ile Cumhurbaşkanı için öngörülen propaganda yasaklarında hukuki boşluk oluşturulması) başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa'nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138'inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir."

CHP'li Anayasa Komisyonu Üyesi İbrahim Kaboğlu, AYM'ye yapılan başvuru sonrasında yaptığı açıklamada, başvurunun ivedilikle görüşülmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler