Çiğ süt prim desteği 1 TL'ye çıkarıldı

Çiğ süt prim desteği 1 TL'ye çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt prim desteğinin 1 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.

A+A-

Hayvancılık sektöründe üretici maliyeti ve satış fiyatına yönelik tartışmalar sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığının resmi Twitter hesabından süt sektörüne yönelik açıklama geldi.

Bloomberg'in haberine göre çiğ sütte litre başı 20 kuruş olan prim desteği 80 kuruş artırılarak 1 TL'yre çıkarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, "Çiğ sütte litre başı 20 kuruş destekleme ödemesini artan üretim maliyetleri ve sürdürülebilriliğin korunması amacıyla 1 Mart 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 1 TL'ye çıkarıyoruz. Çiğ süt desteği üçer aylık dönemler halinde yeniden değerlendirilecektir" ifadelerine yer verildi.

Bu açıklamaların yapıldığı sırada ise Ulusal Süt Konseyi toplantısının devam ettiği ve çiğ süt referans fiyatına yönelik sektör temsilcileri ile bakanlık yetkilileri arasında sıkı pazarlıkların sürdüğü öğrenildi.

Üreticiler, mevcut maliyetler göz önüne alındığında çiğ süt refeans fiyatının prim dahil 7 lira 70 kuruş olmasını talep ediyor.

Hatırlanacağı üzere mevcut çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetlerin altında kaldığı için uzun süredir anaç hayvanların kesime gittiği ve besilik tarafta da materyal sıkıntısının baş gösterdiği sektör paydaşları tarafından uzun süredir dile getiriliyor.

Sektör temsilcileri, 7 lira 40 kuruşun altında kalacak her fiyatın anaç hayvanların kesimini durdurmayacağı görüşünde.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, artan üretim maliyetlerine karşın sabit tutulan çiğ süt fiyatlarının sektör açısından yarattığı risklere dikkat çekti. Zarar eden üreticilerin anaç hayvanlarını kesime göndermeye devam ettiğinin altını çizen Solakoğlu, çiğ süt piyasasındaki istikrarsızlığın kırmızı et üretimini de riske soktuğunu kaydetti. Gıda enflasyonu açısından tehlikeli bir süreçten geçildiğinin altını çizen Solakoğlu, "Çiftçi enflasyonun sebebi de değil, çözümü de değil. ÜFE ile TÜFE arasındaki farkı çiftçinin sırtına yükleyerek gıda enflasyonunu durduramayız" dedi.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, hayvancılıkta eskiden sadece yem fiyatlarındaki artışın konuşulurken artık mazot, gübre, elektrik dâhil tüm tarımsal girdilerde çok ciddi fiyat artışlarının gündem olduğuna dikkat çekti. Eskiyörük, “Mevcut şartlarda 1.5 olması gereken süt/yem paritesi 0.7’ye kadar geriledi. Paritenin yakalanabilmesi için çiğ süt fiyatının primlerle birlikte 7 lira 70 kuruş olması lazım. Çiftçi an itibariyle ürettiği her 1 litre sütte zarar ediyor. O yüzden piyasanın kaldırabileceği bir fiyat açıklanıp, ek olarak da çiftçiye yem ve çiğ süt için ek prim ödemesi yapılmalı. Ancak bu şekilde her kesimin mağduriyeti giderilebilir” dedi.

Üretim ve tüketime bir bütün olarak bakılması gerektiğinin altını çizen Eskiyörük, “İzmir’de karkas etin kilogramı 80 TL’ye çıktı. Damızlık, dişi materyaller kesime gönderildiği için Türkiye’nin elinde kesimlik hayvan kalmıyor. Tehlikeli bir süreçten geçiyoruz, seyirci kalınmamalı. Mevcut politika ve fiyatlarla ahırları doldurmak mümkün değil” diye konuştu.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise hayvancılıkta dönüm noktasının yaşandığını söyledi.

2008’de yaşanan hayvancılık krizinden çok daha büyüğünün yaşandığını ifade eden Doğru, maliyetlerdeki artışın yanı sıra düşen talebin de piyasada dengeleri bozduğunu ifade etti.

Doğru, “Hayvancılığın devamı için iki tarafın da düşünülmesi lazım. Tüketicinin makul fiyatlara et ve süt tüketmesi hepimizin ortak isteği ama bununla birlikte üreticiyi de ayakta tutmamız gerek. Türkiye’de pandemiyle birlikte dengeler bozuldu. Gıda sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçilerin desteklenmesi gerekiyor. Dişiler iki yıldır kesime gittiği için artık erkek dana sıkıntısı yaşanıyor” uyarısında bulundu.

İlgili Haberler