Çin banka hisseleri serbest uçuşta

Çin banka hisseleri serbest uçuşta

Tüm dünyada ABD'dek banka krizi büyür mü endişesi yaşanırken Çin banka hisselerinde ralli başladı

A+A-

Çin bankacılık hisseleri, devlet bankalarına yönelik bazı beklentilerle 2015'teki hisse senedi balonundan bu yana görülmemiş bir yükselişe geçti. Pazartesi günü üst üste beşinci işlem gününde de artış gösteren CSI 300 Finance Endeksi, Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks dahilindeki bankaların piyasa değeri 166 milyar dolar artış yaşandı. Artışa, devlete ait bankalar olan China Citic Bank Corp. ve Bank of China Ltd. öncülük etti.

Çin'in yeniden açılma süreci duraksarken, Çinli yatırımcılar, ekonomi yönetiminin devlete ait şirketlere daha fazla sermayeye erişim sağlama açıklamalarına bağlı pozisyon alıyor. Devlet şirketleri tarafından yapılan tahvil satışları üzerine yeni yönergeler, ekonomiyi yeniden şekillendiren Başkan Xi Jinping'in reformlarında bir adım olarak görülüyor. İşlem çılgınlığı, kâr marjlarını artırmak için mevduat oranlarını düşüren üç büyük bankanın hamleleriyle de ilişkilendiriliyor.

Şimdilik, kazançların büyük kısmı beklentiler  tarafından yönlendiriliyor  ve temellere dayanmıyor. Çinli bankalar, küresel bankacılık endişelerinden korunmalarına rağmen, ilk çeyrek kazançlarında durgun bir performans sergilediler. Analistler, ekonomiyi canlandırmak için kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle bu baskının yıl boyunca devam edebileceğini söylüyor. 

Çin bankalarındaki ralli, imalat ve hizmetler verilerinin ekonomistlerin tahminlerinin gerisinde kalmasıyla, ülkenin ekonomik toparlanması üzerinde derin bir şüpheye rağmen gerçekleşiyor. Tahvil piyasasında ralli, yavaşlamayı fiyatlandıran işlemcilerin işareti olarak görülüyor. MSCI Çin Endeksi'nin Nisan ayındaki %5,2'lik düşüşü, neredeyse tüm diğer küresel göstergelerin gerisinde kalmış durumda.

Öte yandan Çin bankalarındaki ralli, ABD bankalarıyla kıyaslandığında büyük bir tezat oluşturuyor. 

İlgili Haberler