Çin, çip üretimde kritik olan galyum ve germanyumun ihracatını yasakladı

Çin, çip üretimde kritik olan galyum ve germanyumun ihracatını yasakladı

Çin, ulusal güvenlik gerekçesiyle yarı iletken üretimi için kullanılan iki nadir mineral olan galyum ve germanyumun ihracatını durdurdu.

A+A-

Çin, yarı iletken üretimi için önemli olan galyum ve germanyum minerallerinin ihracatını durdurdu. Çin, dünyadaki galyumun yaklaşık %80'ini ve germanyumun yaklaşık %60'ını üretiyor. Son verilere göre geçen ay Çin, uluslararası piyasalara bu elementlerden hiçbirini satmadı.

Çin Ticaret Bakanlığı, geçen ayki ihracat eksikliğiyle ilgili olarak bazı başvuruların onaylandığını belirtti. Bu kısıtlamalar, Çin'in ABD'nin ihracat kontrollerine karşı misilleme yapma isteğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bu ihracat kısıtlamaları, Çin ekonomisinin zaten zayıf iç talep ve konut kriziyle boğuştuğu bir dönemde geldi. Bu durum, ülkenin toparlanmasına yeni bir darbe vurarak tedarik zincirlerinin başka ülkelere kaymasını hızlandırabilir.

Analistler bu ihracat kısıtlamalarının Çin ekonomisine zarar verebileceğini ve tedarik zincirlerinin ülke dışına kaymasını hızlandırabileceğini belirtiyor. Öte yandan, Çin'deki galyum fiyatlarının düşmesine neden olan bu kısıtlamalar, yerel pazarda da hissedilmeye başlandı. Galyum fiyatları düşerken, germanyum fiyatlarının ise arzın kısıtlı olmasından dolayı bir miktar arttığı belirtiliyor.

Çin hükümeti, Temmuz ayında, bilgisayar çipleri ve güneş panelleri gibi çeşitli endüstrilerde kullanılan bu iki mineralin ihracatını kontrol altına alacağını duyurmuştu.

Temmuz ayında Çin, bu iki elementin ihracatının ulusal güvenlik gerekçesiyle kontrol altında olacağını açıklamış ve ihracatçıların özel izin alması gerektiğini belirtmişti.

İlgili Haberler