Yuan 2016’da Dolara karşı %7 oranında değer yitirdi. Bu yıl da benzer bir oynaklığın vuku bulmayacağını kesin olarak söylemek olanaksız.
Trump’ın, önce aday daha sonra seçilince de başkan olarak Pekin’i Yuanın değerini bilerek düşük tutarak ülkenin ihracatını teşvik ettiği yolundaki iddialarına karşı Çin Merkez Bankası Guvernörü Zhou Xioachuan, 10 Mart günü verdiği demeçte, Yuanın dalgalanma nedenlerini açıkladı. Zhou, bunun, 2016’da ekonominin biraz yavaşlamasıyla
telaşlanan Çinli yatırımcıların yoğun biçimde dışarıya yönelmiş bulunmalarından ve ABD seçimlerine bağlı belirsizlikten kaynaklandığını belirtti.
Aslında Çin Hükümeti, sermayenin Çinli yatırımcılar eliyle dışarı çıkışıyla meydana gelen kanamayı durdurmak için geçen yıl da elinden geleni yapmıştı. Yönetim, Trump’ın iddiasının aksine, bu amaçla ülkenin rezervlerine el atmış ve bu rezervleri azaltma pahasına ulusal paranın değerini desteklemişti.
Zhou, istikrara kavuşmuş olan ekonomik ortam dolayısıyla Yuanın bu yıl değer yitirmesi için bir neden bulunmadığını açıkladı. Ancak, guvernör, yine de para biriminin öngörülemez dalgalanmalarla karşı karşıya kalabileceğini çünkü paritenin uluslararası konjonktüre ve ulusal düzlemdeki gelişmelere son derecede duyarlı olduğunu ve 2017’de nelerin olup biteceğini de kimsenin bilmediğini eklemekten geri durmadı.
Öte yandan Zhou, ABD’de faiz artışının da kısa vadede istikrarlı gidişi bozucu etki yaptığına ve zira paranın yüksek faize yönelmesinin kaçınılmaz olduğu olgusuna da dikkat çekti.(foreks)







