Çin dolar mevduatlarına sunulan faiz oranlarının peşinde

Çin dolar mevduatlarına sunulan faiz oranlarının peşinde

Reuters'a göre, yetkililerin yuanın değer kaybını yavaşlatma çabalarını artırdığı bir dönemde, Çin Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta bazı yabancı bankalara dolar mevduatları için müşterilerine sundukları faiz oranları hakkında anket yaptığı öğrenildi.

A+A-

Çin para birimindeki son zayıflığı dikkatle gözlemlerken öte yandan döviz işlemlerini daha yakından inceliyor. Bu çerçevede dolar mevduat faizlarinin araştırıldığını bildiren Reuters, Çin'in anket yaptırdığını yazdı.

Bu hamle potansiyel olarak şirketleri, özellikle de ihracatçıları, döviz gelirlerinin daha fazlasını sekiz ayın en düşük seviyesine inen ve bu yıl şimdiye kadar yaklaşık %5 değer kaybeden yuana çevirmeye itebilir.

Veriler, Çin'deki toplam döviz mevduatlarının Mayıs sonunda 851,8 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

PBOC (Çin Merkez Bankası) Mayıs ayı ortasında yaptığı açıklamada, yetkililerin döviz kurundaki büyük dalgalanmaları kararlılıkla engelleyeceğini ve dolar mevduatlarının özdenetiminin güçlendirilmesi üzerinde çalışacağını söyledi.

Haftalar sonra Reuters'a konuşan kaynaklar, merkez bankası tarafından denetlenen bir özdenetim kurumunun büyük devlet bankalarına dolar mevduat faiz oranlarını düşürmelerini söylediğini aktardı. Büyük bankalara, bir önceki tavan olan %5,3'ten %4,3'e çekmeleri söylendi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında artan para politikası farklılığının da etkisiyle genişleyen tahvil getirisi farkları yuan üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Çin, yavaşlayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla politika desteği sunmaya hazırlanırken, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilir.

Perşembe günü yapılan bir Reuters anketi, yatırımcıların para birimindeki kısa pozisyonlarını artırdığını gösterdi.

OCBC Bank FX stratejisti Christopher Wong, "Zayıflığa karşı herhangi bir girişim (muhtemelen) yalnızca RMB (Çin yuanı) değer kaybının hızını yavaşlatacak ve bir eğilimi tersine çevirmeyecektir" dedi.

Ancak bazı piyasa gözlemcileri, şirketlerin yetkililerin istediği yolu izlemesinin pek olası olmadığını ve düşen dolar mevduat oranlarının sermayelerini Çin dışındaki offshore hesaplara yönlendirmelerine bile neden olabileceğini söyledi.

Yabancı bir bankada işlem yapan bir tüccar, "Bu hamle offshore dolar mevduatlarının artmasına yardımcı olabilir" dedi ve bunun Çin'in ödemeler dengesi ve yuan üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabileceğini kaydetti.

İlgili Haberler