Çin hükümeti özel yatırımları teşvik edecek adımları açıkladı

Çin hükümeti özel yatırımları teşvik edecek adımları açıkladı

Çin'in devlet planlamacısı Pazartesi günü bazı altyapı sektörlerinde özel yatırımları teşvik etmeyi, özendirmeyi ve desteklemeyi amaçlayan önlemleri açıkladı ve özel projeler için finansman desteğini güçlendireceğini söyledi.

A+A-

Çin hükümetinden son duyuru, Çin'in geçen hafta özel sektörü geliştirme sözü vererek Komünist Parti ve kabine tarafından kılavuz ilkeler yayınlaması ve yetkililerin salgın sonrası ekonomik toparlanmanın ortasında özel sektörü "daha büyük, daha iyi ve daha güçlü" hale getirme sözü vermesiyle geldi.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) yaptığı açıklamada, ulusal büyük projelerin inşasına katılmak için daha fazla özel sermaye çekmek istediğini söyledi.

NDRC'den yapılan açıklamaya göre ulaşım, su, temiz enerji, yeni altyapı, gelişmiş imalat ve modern tarım gibi sektörlerden oluşan bir liste özel yatırımcıların katılımına açık olacak. Bu konuda daha spesifik ayrıntıların daha sonra verileceği de eklendi.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca yatırımcılar, COVID sonrası ilk sıçramanın ardından hızla ivme kaybetmeye başlayan ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik önlemi alınacağına dair bahse girdiler. Ancak, yetkililer tarafından açıklanan bazı parça parça adımlar piyasaları etkilemedi.

Geçen hafta yayınlanan kılavuzda Çin, özel yatırımcıların yatırım yapabilecekleri alanları netleştirmek için bir "trafik ışığı" sistemi oluşturacağını söyledi.

Açıklamada, "özel yatırımların geliştirilmesinin öneminin tam olarak kabul edilmesi gerektiği" ve NDRC'nin tüm yatırımlar içinde özel sabit varlık yatırımlarının oranını "makul bir seviyede" tutmak için çaba göstereceği belirtildi.

Geçen hafta açıklanan resmi verilere göre özel sabit varlık yatırımları ilk altı ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,2 oranında azalırken, kamu kuruluşlarının yatırımlarındaki %8,1'lik artış özel sektör güvenindeki zayıflığı ortaya koydu.

NDRC ayrıca özel yatırımlı projelere yönelik mali desteği güçlendirme sözü verdi.

Açıklamada, NDRC tarafından yüksek özel yatırım büyümesine ve güçlü politika uygulamasına sahip 20 şehre yıllık destek vermek üzere merkezi hükümet bütçesinden özel bir fon oluşturulacağı belirtildi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler