Çin Merkez Bankası, özel şirketlere yeni politika uygulama sözü verdi

Çin Merkez Bankası, özel şirketlere yeni politika uygulama sözü verdi

PBoC özel firmalara daha fazla finansman erişimi sağlamak için politika taslağı hazırladı

A+A-

Çin Merkez Bankası (PBoC), özel işletmelerin finansmana daha iyi erişimini sağlamak için ön politikalar hazırlıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Merkez Bankası yöneticileri  ve diğer mali denetçilerden bazı yetkililer Çarşamba günü 10'dan fazla bankanın yanı sıra emlak geliştiricileri ve imalatçılar da dahil olmak üzere özel şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Devlet tarafından işletilen Securities Times'a göre, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, özel şirketlere ve küçük ve mikro ölçekli işletmelere daha fazla mali kaynak aktarma sözü verdi.

Securities Times'ın PBoC'nin mali piyasa departmanının başkan yardımcısı Ma Jianyang'dan aktardığına göre yetkililer, özel şirketlere verilen kredilerin toplam krediler içindeki payının artmaya devam etmesi gerektiğine dair politikaları hazırlarken bunu "açık bir hedef" haline getireceklerini söyleyerek bankaları işletmelere verilen kredileri artırmaya zorluyor. Rapora göre yetkililer, sektöre yönelik mali desteğin şirketlerin ekonomiye katkısıyla eşleşmesini sağlamak istiyor.

Gazeteye göre Ma, finans kuruluşlarının özel şirketlere hizmet vermek için yıllık hedefler belirlemesi gerekeceğini ve bu hedeflerin performanslarının gözden geçirilmesinde daha fazla ağırlık taşıyacağını söyledi.

Securities Times'a göre toplantıya katılan düzenleyiciler arasında Ulusal Finansal Düzenleme İdaresi, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu ve Devlet Döviz İdaresi de vardı.

Çarşamba günkü toplantı, Komünist Parti ve hükümetin geçen ay iş ortamını iyileştirme taahhüdünü takip eden PBoC'nin bu ay özel şirketler ve bankalarla yaptığı ikinci görüşme oldu. Çin, emlak krizi, artan genç işsizliği, düşen ihracat, zayıf tüketici harcamaları ve deflasyonist baskının ortasında özel sektörün duyarlılığını arttırmaya çalışıyor.

Yerel medya kuruluşu Cailian'ın haberine göre ise Ma toplantıda ayrıca yetkililerin özel firmaların tahvil, hisse senedi ve kredi satışları yoluyla finansmana sorunsuz erişimini sağlayacağını söyledi.

Ma'nın aktardığına göre, sektörün tahvil finansmanını desteklemeye yönelik bir program genişletilecek ve başta bankalar olmak üzere kurumsal yatırımcılar özel şirketler tarafından satılan daha fazla tahvili satın almaya teşvik edilecek ve yönlendirilecek.

Ma, özel işletmelerin halka açılma veya ikincil hisse arzları için de destek alacağını söyledi. Cailian'ın haberine göre, Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'ndan bir yetkili de toplantıda yaptığı açıklamada, özel şirketlerin halka arz ve ikincil arz başvurularına ilişkin incelemelerin etkinliğini artıracaklarını ve teknoloji şirketleri için daha esnek satın alma ve yeniden yapılandırma mekanizmaları üzerinde çalışacaklarını söyledi.

Çin medya kuruluşu Yicai'nin haberine göre, toplantıda otomobil parçaları üreticisi Wencan Group Co., kablo üreticisi Hengtong Group Co. ve rüzgar enerjisi ekipmanları üreticisi Titan Wind Energy (Suzhou) Co. gibi şirketlerin yöneticileri konuştu. Longfor Group Holdings Ltd, Seazen Holdings, New Hope Group ve uzay ürünleri üreticisi Beijing Interstellar Glory Space Technology Co. gibi emlak geliştiricilerinden temsilcilerin de toplantıya katıldığı belirtildi.

Gazete, Industrial and Commercial Bank of China Ltd., China Merchants Bank Co. ve Postal Savings Bank of China Co. gibi 10'dan fazla bankanın da toplantıda hazır bulunduğunu ekledi.

Yicai, PBoC'nin politikanın taslağını tamamladığını ve ilgili departmanlarla daha fazla istişare ettikten sonra yayınlayacağını söyledi.

İlgili Haberler