Çin hisse senetlerinden alınan damga vergisini yarı yarıya indirecek

Çin hisse senetlerinden alınan damga vergisini yarı yarıya indirecek

Çin, piyasalarda güveni yeniden canlandırmak için hisse senetlerinden alınan damga vergisini yüzde 50'ye kadar düşürmeyi planlıyor.

A+A-

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kişi Reuters'a yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin ülkenin zor durumdaki borsasını yeniden canlandırmak amacıyla hisse senedi alım satımından alınan damga vergisini %50'ye varan oranlarda düşürmeyi planladığını söyledi.

İki kişi, Devlet Konseyi'nin rehberliğinde Maliye Bakanlığı da dahil olmak üzere düzenleyicilerin bu ayın başlarında kabineye bir taslak teklif sunduğunu ve kararın Cuma günü açıklanabileceğini söyledi.

Söz konusu kaynaklar, menkul kıymet alım satımında mevcut %0,1'lik damga vergisinin %20 ya da %50 oranında azaltılması önerisinin 2008'den bu yana ilk kez uygulanacak bir indirim olacağını söyledi ve daha önce bildirilmeyen kesinti miktarının muhtemelen %50 olarak belirleneceğini kaydetti.

Tüm kaynaklar medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Hükümet adına medya sorularını ele alan Devlet Konseyi Bilgi Ofisi, faksla yapılan yorum talebine yanıt vermedi. Maliye Bakanlığı ve Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) da yanıt vermedi.

Önerilen kesinti, Çin liderlerinin Temmuz ayı sonunda, ülkenin ekonomik toparlanmasının yavaşlaması ve emlak piyasasındaki borç krizinin derinleşmesiyle sarsılan dünyanın en büyük ikinci borsasını yeniden canlandırma sözü vermelerinin ardından geldi.

Shanghai Jianwen Investment Management Co. fon yöneticisi Xie Chen ise bu hamlenin etkisinin kısa süreli olacağına dikkat çekti ve şu sözleri kaydetti: "Böyle bir politika muhtemelen piyasaya kısa vadeli bir destek verecektir, ancak uzun vadede fazla bir etkisi olmayacaktır. Toparlanma sadece iki ya da üç gün, hatta daha kısa sürebilir".

Chen ayrıca "Piyasanın uzun vadeli eğilimindeki bir tersine dönüş, damga vergisi indirimlerinden ziyade ekonomik iyileşme beklentisiyle tetiklenecektir." dedi.

Ülkenin mavi çipli CSI300 Endeksi dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi ve COVID sonrası güçlü bir ekonomik toparlanma umutlarının sönmesi ve politika yapıcıların daha güçlü teşvikler sunma konusunda isteksizlik göstermesi nedeniyle Nisan ayındaki zirvesinden %11 düştü.

Buna kıyasla, MSCI'nın küresel hisse senedi endeksi bu yıl şimdiye kadar %11 artış gösterdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, yurtiçi ve yurtdışındaki zayıf talep nedeniyle ikinci çeyrekte düşük bir hızda büyürken, analistlerin büyük destek önlemleri alınmadığı takdirde yıl için büyüme tahminlerini düşürmelerine yol açtı.

Bu çerçevede Pekin, piyasaları desteklemek için önemli bir kredi ölçütünde beklenenden daha küçük bir kesinti ve hafta başında diğer adımlar da dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.

Ancak, mütevazı teşvikler şu ana kadar yatırımcıları tatmin etmedi ve yatırımcılar büyük hükümet harcamaları da dahil olmak üzere daha güçlü bir politika tepkisi talep ediyor.

Reuters'in Cuma günü erken saatlerde konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu türden son hamlede Çin Merkez Bankası bazı yerel bankalardan Bond Connect programı aracılığıyla dışarıya yaptıkları yatırımları azaltmalarını istedi.

Reuters'ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Çin'in menkul kıymetler düzenleyicisi de Cuma günü ülkenin ekonomik beklentileri konusunda güvence vermek için üst düzey Batılı varlık yöneticilerinin temsilcileriyle bir araya geldi. 

CSRC 18 Ağustos'ta, ülkenin 11 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasını desteklemek için hisse geri alımlarının desteklenmesini de içeren bir öneri paketi açıkladı.

Düzenleyici kurum ayrıca borsanın istikrara kavuşturulmasının bir öncelik olduğunu söyledi ve "Nispeten istikrarlı bir piyasa ortamı olmadan, piyasayı canlandırmak ve duyarlılığı artırmak için hiçbir temel yoktur." denildi.

Temmuz 2022'de yürürlüğe giren Çin Damga Vergisi Kanunu'na göre, hisse senedi alım satımı da dahil olmak üzere damga vergilerinde herhangi bir indirim veya muafiyet, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının ihtiyaçlarına göre Devlet Konseyi tarafından kararlaştırılabilir.

Resmi verilere göre Çin'in mali geliri geçen yıl 20,37 trilyon yuan (3,02 trilyon $) olurken, menkul kıymet işlemlerinden alınan damga vergisi 276 milyar yuan ya da %1,35 oranında katkı sağladı.

Bu ayın başlarında Bloomberg ilk olarak Çinli yetkililerin hisse senedi alım satımlarında damga vergisini azaltmayı düşündüklerini bildirdi.

Özel fon yöneticisi Shanghai QiuYang Capital Co'nun genel müdürü Huang Yan, damga vergisindeki indirimin ekonomiye güvenmeyen bir piyasa için çok az şey ifade ettiğini söyledi.

Huang, "Ekonomi berbat durumda. Damga vergisinin düşürülmesi Çin'in ekonomik büyümesini engelleyen sorunları çözmez." şeklinde konuştu. 

İlgili Haberler