Çin Tayvan'ı işgal ederse küresel çip krizi patlak verir

Çin Tayvan'ı işgal ederse küresel çip krizi patlak verir

ABD'li üst düzey casus, Çin'in Tayvan'a müdahalesi halinde çip üretimini durdurmasının küresel ekonomiye 'muazzam' bir darbe olacağını söyledi.

A+A-

ABD'nin en üst düzey istihbarat yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesinin dünyanın en büyük gelişmiş yarı iletken çip üreticisinin üretimini durdurabileceğini ve ilk birkaç yıl içinde küresel ekonomiden yılda 1 trilyon dolara kadar zarar verebileceğini söyledi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önünde verdiği ifade sırasında "genel tahmin" olarak adlandırdığı bir sunum yaptı.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company(TSMC) tarafından üretilen gelişmiş yarı iletken çiplerin "dünya çapında neredeyse her kategorideki elektronik cihazın" yüzde 90'ında kullanıldığını belirtti.

Eğer bir Çin istilası TSMC'nin bu çipleri üretmesini durdurursa, "bunun ilk birkaç yıl için yıllık bazda 600 milyar ila 1 trilyon dolar arasında bir yerde olacağını düşündüğüm muazzam bir küresel finansal etkisi olacaktır" dedi.

Haines sözlerini şöyle sürdürdü: "Tayvan'ın işgal edilmesi ve (TSMC'nin üretiminin) engellenmesi bizim (ABD) GSYH'mizi de etkileyecektir. Eğer çip üretimini durdururlarsa bunun Çin ekonomisi üzerinde de bir etkisi olacaktır."

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler