Çin verilerinin zayıf gelmesiyle petrol sınırlı yükseldi

Çin verilerinin zayıf gelmesiyle petrol sınırlı yükseldi

Petrol, arz endişelerinin zayıf Çin verilerini dengelemesiyle hafif yükseldi.

A+A-

Petrol fiyatları bir önceki seansta %3'ten fazla düştükten sonra Salı günü Asya ticaretinde, Orta Doğu'daki çatışmaların yarattığı arz endişelerinin Çin verilerinin kötü gelmesini engellemesiyle yükseldi.

Salı günü vadesi dolacak olan Aralık vadeli Brent ham petrolü %0,41 artışla varil başına 87,81 dolar oldu. Daha yoğun işlem gören Ocak vadeli Brent ham petrolü %0,34 artışla varil başına 86,64 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü %0,41 artışla varil başına 82,65 dolara yükseldi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının tırmanmasına rağmen, yatırımcıların Çarşamba günkü ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde temkinli davranmasıyla petrol Pazartesi günü %3'ten fazla düştü.

Çin'in ticaret merkezi Şanghay'da bulunan CMC Markets analisti Leon Li, "Kara saldırısı düzenlemiş olsa da çok hızlı bir şekilde geri çekildi ve İran şu anda sadece sözlü caydırıcılığa başvuruyor" dedi ve ekledi: "Eğer bu tam ölçekli bir işgale dönüşürse ve İran'ın müdahalesi söz konusu olursa, arz sıkıntısı endişeleri yeniden ortaya çıkabilir."

Fiyatların Salı günü erken saatlerde teknik bir düzeltmeyle toparlandığını ve piyasanın yükselişinin İsrail'in kara harekatını genişletip genişletmeyeceğine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

ING analistleri yayınladıkları bir notta, "İran petrol akışındaki aksaklıklar piyasa için en belirgin risk olmaya devam ediyor" dedi.

Orta Doğu'daki gelişmeler henüz petrol arzını etkilememiş olsa da, ABD'nin yaptırımları bir kez daha katı bir şekilde uygulaması halinde bu arz kaybının günlük 500.000 varil (bpd) ile 1 milyon bpd arasında değişebileceğini de eklediler.

Çin'den gelen beklenenden daha zayıf imalat ve imalat dışı faaliyet verileri, dünyanın 2 numaralı petrol tüketicisinin yakıt talebinin yavaşladığı endişelerini artırdı.

Resmi satın alma yöneticileri endeksi bir tahmini kaçırdı ve daralmayı genişlemeden ayıran 50 puanlık seviyenin altına geriledi.

Fiyatlar, seçim belirsizliği ile çalkalanan Venezuela'dan ham petrol ihracatı beklentilerine ilişkin endişelerden bir miktar destek aldı.

ING analistleri, Yüksek Mahkeme'nin bu ayki muhalif başkanlık ön seçim sonuçlarını askıya almasının, ABD'nin Venezuela'ya yönelik yaptırımları hafifletmeye devam edip etmeyeceğinin sorgulanmasına yol açabileceğini söyledi.

ABD'nin kısa süre önce 2024 yılında daha adil seçimlerin yapılacağı sözü karşılığında yaptırımları hafifletme kararı aldığını da eklediler.

CME'nin Fedwatch aracı tarafından yapılan bir ankete göre, faiz oranlarının sabit kalma olasılığının yüksek olmasına rağmen, piyasalar yurt içi yakıt talebini etkileyen ABD merkez bankası toplantısını da yakından takip ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler