Çin yabancı şirketler için katı tutumunu yumuşatma yolunda

Çin yabancı şirketler için katı tutumunu yumuşatma yolunda

Çin, yabancı işletmeler için veri kuralları konusundaki katı tutumunu yumuşatmanın sinyalini veriyor.

A+A-

Çinli yetkililer, yabancı işletmeler için düzenlemeleri hafifletmenin, bir zamanlar katı olan veri kuralları konusunda daha yumuşak bir duruşun sinyalini veriyorlar.

Son birkaç yıldır Çin, yeni yasalarla veri toplama ve dışa aktarma üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı. Ancak yabancı işletmeler, "önemli veriler" gibi terimlerdeki muğlak ifadeler nedeniyle uyum sağlamakta - hatta faaliyet göstermekte - zorlandılar.

Şimdi, Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) tarafından önerilen bir güncellemede, düzenleyiciler tarafından "önemli" olarak nitelendirilmediği takdirde veri ihracatı için hükümet gözetimine gerek olmadığı söylendi.

AB Ticaret Odası, "Taslak yönetmelik, kısmen ilgili yükümlülüklere yönelik bir istisnalar listesi belirleyerek ve kısmen de veri işleyicilerinin yetkililer tarafından neyin 'önemli veri' olarak nitelendirildiğini nasıl doğrulayabilecekleri konusunda daha fazla açıklık sağlayarak şirketleri sınır ötesi veri aktarımı ve kişisel bilgilerin korunmasına ilişkin bazı zorluklardan kurtarmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Siber güvenlik düzenleyicisinin taslak kuralları ayrıca, uluslararası ticaret, akademik işbirliği, üretim ve pazarlama sırasında üretilen verilerin, kişisel bilgiler veya "önemli veriler" içermediği sürece, hükümet gözetimi olmaksızın yurtdışına gönderilebileceğini öngörüyor.

Rhodium Group Çin Kurumsal Danışmanlık Direktörü Reva Goujon, "Bu, Devlet Konseyi daha önce yatırım ortamını iyileştirmek için sınır ötesi veri akışını kolaylaştırma sözü verdiğinde Pekin'in yürüdüğünü göstermesi için küçük ama önemli bir adım" dedi.

Önerilen değişikliklerin "Pekin'in veri egemenliği ideallerine bağlı yüksek ekonomik maliyetler olduğunun farkına vardığını" yansıttığını söyleyen Goujonş, "Çok uluslu şirketler, özellikle de Pekin'in yeni büyümeyi desteklemek için bel bağladığı veri yoğun gün doğumu sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler, bugün neyin 'önemli veri' sayılacağı, yarın neyin sayılmayacağı ve faaliyetlerinin CAC düzenleyicilerinin siyasi kaprisleri yüzünden durup durmayacağı konusunda aşırı bir belirsizlik içinde faaliyet gösteremezler" dedi.

İlgili Haberler