Çin yasakları sonrası çip devlerinin CEO'ları Beyaz Saray'a gidiyor

Çin yasakları sonrası çip devlerinin CEO'ları Beyaz Saray'a gidiyor

ABD'li çip üreticilerinin CEO'ları, Çin'in getirdiği son kısıtlayıcı politikaları konuşmak üzere Washington'a gitmeyi planlıyor.

A+A-

Reuters'ın haberine göre Intel ve Qualcomm üst düzey yöneticileri Çin politikasını görüşmek üzere önümüzdeki hafta Washington'u ziyaret etmeyi planlıyor.

Kaynaklardan biri, yöneticilerin pazar koşulları, ihracat kontrolleri ve işlerini etkileyen diğer konular hakkında konuşmak üzere ABD'li yetkililerle toplantılar yapmayı planladıklarını söyledi.

Yöneticilerin kimlerle görüşeceği belli olmadı. Intel ve Qualcomm yorum yapmayı reddetti ve Beyaz Saray yetkilileri yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynaklar, diğer yarı iletken CEO'larının da önümüzdeki hafta Washington'da olabileceğini söyledi. Kaynaklar medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Haziran ayında Reuters'e konuşan kaynaklara göre, ABD'li yetkililer yüksek performanslı bilgi işlem çiplerini ve Huawei Technologies Co Ltd'ye yapılan sevkiyatları etkileyen ihracat kurallarını sıkılaştırmayı düşünüyor. Kurallar sırasıyla Çin'e gönderilebilecek yeni bir yapay zeka çipi hazırlayan Intel'i ve Huawei'ye çip satma lisansına sahip Qualcomm'u etkileyecek.

Biden yönetimi geçtiğimiz Ekim ayında, ABD kendi çip endüstrisine milyarlarca dolar sübvansiyon verirken Çin'in yarı iletken endüstrisini yerinde dondurmak için tasarlanmış kapsamlı bir dizi kural yayınladı.

Olası kural sıkılaştırması Nvidia'yı özellikle sert vuracaktır. Şirketin yapay zeka çipi pazarındaki güçlü konumu, bu yılın başlarında değerinin 1 trilyon dolara çıkmasına yardımcı oldu.

Kanun yapıcılar ve Beyaz Saray daha fazla üretimi Çin'den ABD ve müttefiklerine kaydırmak için çalışırken çip endüstrisi son yıllarda Washington'da sıcak bir şekilde karşılandı. Intel CEO'su Pat Gelsinger ve Qualcomm CEO'su Cristiano Amon hükümet yetkilileriyle sık sık bir araya geldi.

Kaynaklardan birinin yöneticiler ve ABD'li yetkililer arasında ortak oturumlar içerebileceğini söylediği gelecek haftaki toplantılar, Nvidia Corp (NVDA.O) ve diğer çip şirketlerinin Washington ve Pekin arasındaki gerilim tırmanırken Çin'de büyük miktarda iş yapan bir endüstri için kalıcı bir satış kaybı korkusuyla geliyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklardan biri, yöneticilerin toplantılardaki hedeflerinin, hükümet yetkililerinin Çin'e satılabilecek çiplerle ilgili kuralların daha da sıkılaştırılmasının olası etkilerini anlamalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Birçok ABD çip firması gelirlerinin beşte birinden fazlasını Çin'den elde ediyor ve sektör yöneticileri bu satışların azaltılmasının araştırma ve geliştirmeye yeniden yatırdıkları karları azaltacağını savunuyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler